NOC*NSF


Arnhem, 20 april 2010

Nederland op weg naar Olympisch niveau
NOC*NSF blij met steun kabinet voor organisatie WK Voetbal

NOC*NSF is blij met de vandaag toegezegde steun van het Nederlandse kabinet voor het organiseren van het Wereldkampioenschap Voetbal in 2018/22 in Nederland en België. Het kabinet komt met deze steun tegemoet aan de door de FIFA, de Wereldvoetbalbond, gestelde overheidsgaranties, als het gaat om bijvoorbeeld openbare orde en veiligheid. De speelsteden zijn financieel verantwoordelijk voor de noodzakelijke stadionuitbreidingen. Het kabinet zal de speelsteden in een deel van die kosten tegemoet komen.

Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) informeerde vandaag de Tweede Kamer, de speelsteden Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Enschede en Heerenveen en de KNVB over dit voor de sport belangrijke kabinetsbesluit. Het kabinet gaat definitief akkoord met het uitbrengen van een bid voor het WK 2018 wanneer de Tweede Kamer zich daar breed in kan vinden. De FIFA besluit op 2 december in welke landen het WK Voetbal in 2018 en 2022 zullen plaatsvinden.

Met de reeds toegezegde steun van het kabinet wordt duidelijk dat het kabinet grote waarde hecht aan de Olympische ambities én het op Olympisch niveau brengen van Nederland en de maatschappelijke betekenis van sport in de Nederlandse maatschappij.

Minister Klink:
"De steun van het kabinet voor het WK 2018/22 in België en Nederland is een nieuwe en belangrijke stap om heel Nederland op Olympisch niveau te brengen. Dat is belangrijk om ons te kwalificeren voor het organiseren van de Olympische Spelen in 2028. Een meerjarige en strategische evenementenkalender met toonaangevende sportevenementen zoals het WK Voetbal hoort daarbij. Nederland stelt zich ten doel om niet alleen op het gebied van sport, maar ook in economisch, sociaal, ruimtelijk en cultureel opzicht tot de wereldtop te gaan behoren. Samenwerking tussen de rijksoverheid en de sportsector, maar ook met gemeenten, provincies, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de Nederlandse bevolking zelf is hiervoor essentieel".

NOC*NSF voorzitter Erica Terpstra:
"Met deze steun van het Nederlandse kabinet voor het WK 2018 of 2022, komt Nederland Sportland op Olympisch Niveau weer een stuk dichterbij. Het is een fantastisch signaal dat zowel in Nederland als daarbuiten zeker goed begrepen zal worden. Ik beschouw het ook als een groot compliment aan de KNVB, de speelsteden en alle anderen die aan dit bid meewerken."


-----------------------

Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem
Telefoon (026) 4834400
Telefax (026) 4821245

---- --