Ingezonden persbericht


Loterij in teken van energiezuinige maatregelen

Echtpaar Pronk uit Warmenhuizen is
gelukkige winnaar Lage Meterstanden Loterij

Het echtpaar Pronk uit Warmenhuizen is de winnaar van de Lage Meterstanden Loterij. Het echtpaar ontving onlangs de prijs: een flatscreen-televisie. De Lage Meterstanden Loterij werd georganiseerd door Wooncompagnie, in samenwerking met energiebedrijf Eneco. Uitgangspunt was dat de bewoners, uit Warmenhuizen, Tuitjenhorn en Middenbeemster, er gedurende zes weken alles aan deden om hun energierekening te verlagen. En met succes. Veel huurders namen deel aan de energiebesparende loterij.

De deelnemers werd gevraagd, op een speciale website, wekelijks de meterstand in te vullen. De meterstand was meteen het lotnummer, waarmee de bewoners elke week kans maakten op energiezuinige prijzen. Uiteindelijk zijn alle loten 'in de hoge hoed gegaan' en is er door Eneco een winnaar getrokken: het echtpaar Pronk uit Warmenhuizen. Uit handen van Paul Stegers van Wooncompagnie kregen de winnaars op woensdag 14 april, namens Wooncompagnie en Eneco, de prijs overhandigd. 'Het echtpaar was heel blij met de prijs en wij zijn op onze beurt blij dat zoveel bewoners aan de loterij hebben meegedaan. Het geeft aan dat veel huurders bewust met energie omgaan. Deze loterij is zeker voor herhaling vatbaar,' aldus Stegers.

Alles draait om energiebesparing
'Energiebesparing staat bij Wooncompagnie hoog in het vaandel,' vervolgt projectleider Stegers. 'In de woningen worden energiebesparende maatregelen getroffen en bewoners worden gestimuleerd zelf initiatieven te nemen die het energieverbruik, en dus de woonlasten, terugdringen. De Lage Meterstanden Loterij sloot naadloos bij deze gedachte aan.' Bij de loterij, een initiatief van Eneco, draait alles om energiebesparing. Door simpele maatregelen in de woning, en zónder verlies van comfort, kan het energieverbruik veelal flink worden teruggebracht.

Elke week een ander bespaarthema
In de loterij stond elke week een ander bespaarthema centraal, zoals huishoudelijke apparaten, verlichting en besparen in de badkamer of in de keuken. De deelnemers beantwoordden wekelijks vragen over energiebesparing en voerden zogenoemde bespaaropdrachten uit. Het ging hierbij om eenvoudige, praktische tips die meteen het nodige rendement opleveren. Een smakelijke bijkomstigheid: naast de energiezuinige prijzen kon iedere deelnemer met het uitvoeren van de opdrachten en het besparen twee 'taartpunten' verdienen. Die taartpunten kunnen binnenkort worden ingewisseld voor een echte taart. Niets voor niets luidde de slogan: 'Wie bespaart, verdient taart'.

Wooncompagnie is één van de vier woningcorporaties in ons land waar de Lage Meterstanden Loterij van Eneco van start is gegaan. Het is de bedoeling dat de loterij later bij woningcorporaties in heel Nederland wordt ingezet om bewoners aan te zetten zuinig met energie om te springen.