Nieuw-Vlaamse Alliantie


Medisch onderzoek Fedasil een maat voor niets (20/04/10)

Uitgeprocedeerde asielzoekers die het land moeten verlaten, proberen vaak via een regularisatieaanvraag op basis van medische gronden hun verblijf hier te verlengen. De persoon in kwestie verklaart dan te ziek te zijn om terug te keren naar zijn land van herkomst. Tot nu toe volstond zon aanvraag automatisch om in de centra van Fedasil te mogen blijven. Maar daar komt nu terecht verandering in. Fedasil zal vanaf nu enkel nog voor opvang zorgen wanneer een van haar artsen hiervoor een medisch attest aflevert. N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers vindt deze verstrenging niet meer dan logisch, maar ze blijft kritisch. Ten gronde verandert dit niets aan de problematiek rond medische regularisaties, zegt Smeyers. Zo is er nog steeds geen kader uitgewerkt waarbinnen de artsen moeten oordelen. Bovendien kunnen uitgeprocedeerde asielzoekers die volgens de artsen van Fedasil geen uitgebreide medische hulp nodig hebben, toch nog de hele procedure van een medische regularisatie doorlopen bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Dat is compleet absurd.

Volgens N-VA-Kamerlid Ben Weyts spreidt de regering Leterme hiermee opnieuw een sterk staaltje van eigen inefficiënt bestuur tentoon. Dat Fedasil en DVZ als twee eilanden los van elkaar blijven werken, komt niemand ten goede, zegt Weyts. Het is alom geweten dat de DVZ amper artsen in dienst heeft om de toestroom te verwerken en het dus ontzettend lang duurt vooraleer je dossier effectief gecontroleerd wordt. In de tussentijd mag je als vreemdeling wel wettig in ons land verblijven en daar maken sommige advocaten gretig misbruik van. Bovendien is amper bepaald wanneer je té ziek bent om teruggestuurd te worden. Wetende dat 40% van de medische regularisaties op basis van moeilijk te bewijzen psychische gronden gebeurt, stel ik me toch vragen. Sommigen beweren zelfs dat ze psychisch lijden door heimwee en daarom willen ze dan hier blijven, nota bene!

Uit cijfers die Kamerlid Sarah Smeyers kon inkijken, blijkt dat er jaarlijks meer dan 8.000 dossiers tot medische regularisatie worden ingediend. Niet minder dan de helft van deze aanvragen blijkt achteraf ongegrond! Er wordt dus te makkelijk beroep gedaan op deze procedure. Om dit te voorkomen, zonder diegenen te straffen die deze procedure met recht en reden aangrijpen, zouden de federale diensten vooraf moeten kunnen controleren of een aanvraag al dan niet gegrond is. Dat de artsen van Fedasil en de DVZ hiervoor in de toekomst zouden moeten samenwerken, ligt voor de hand. Al wie een aanvraag tot medische regularisatie wil indienen, zou eerst moeten langsgaan bij een arts van de DVZ of Fedasil, zodat daarna enkel de ernstige dossiers behandeld moeten worden, stelt Smeyers. Ik ben er zeker van dat zon procedure al heel wat misbruik afraadt en de ambtenaren van de DVZ bovendien heel wat werk zou besparen.

Auteur:
Sarah Smeyers, Kamerlid N-VA
Ben Weyts, Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be