GroenLinks Rotterdam


R> Dinsdag 20 april 2010, 17:06u - Ivo Rodermans

Marit van der Riet nieuwe bestuurder GroenLinks

Marit van der Riet wordt de nieuwe dagelijks bestuurder voor GroenLinks in de deelgemeente Feijenoord. Het CDA krijgt net als GroenLinks één bestuurder en de PvdA levert de voorzitter en een derde bestuurder. Woensdag spreken de leden van GroenLinks zich uit en donderdag wordt de nieuwe coalitie geïnstalleerd.

Groenlinks krijgt een brede portefeuille met daarin participatie, integratie, emancipatie, accommodatiebeleid, kunst en cultuur, gezondheid, buitenruimte, verkeer, water, natuur en milieu. ,,We zijn natuurlijk heel blij met zo'n zwaar pakket", zegt Van der Riet. ,,Ik heb verschillende onderwerpen die een direct verband met elkaar hebben, zoals verkeer en milieu, maar ook integratie en emancipatie. Dat vergroot de kansen om samenhangend beleid te voeren."

Marit van der Riet werd in de jaren zeventig politiek actief in Amsterdam bij één van de voorlopers van GroenLinks. Na haar verhuizing naar Rotterdam, begin jaren negentig, meldde ze zich direct bij GroenLinks in de Maasstad. ,,Je kunt het beste snel een stad leren kennen door politiek actief te worden", zegt ze. Van der Riet werd vervolgens in 2002 deelraadslid in Feijenoord in een driekoppige fractie. De partij zat in die periode twee jaar in de coalitie en ook twee jaar in de oppositie. ,,Het was een zeer hectische tijd, zowel politiek als persoonlijk."

Van der Riet heeft geneeskunde gestudeerd, met als specialisatie arbeid en gezondheid. Ze werkte de laatste jaren bij het Hoofdbedrijfschap Ambachten aan een handboek voor kleine ondernemers op gebied van wet -en regelgeving. In Katendrecht is Van der Riet vrijwillig actief in het bestuur van de Wereldtuin en ze is daarnaast lid van het 4 mei Comité in Vreewijk. Als bestuurder wil ze voor de inhoud gaan. ,,In de politiek moet je meedoen aan het machtspel, maar uiteindelijk gaat het om de inhoud en moet je in de coalitie ego's aan de kant zetten en zorgen dat we goede dingen doen voor de inwoners."