Ministerie van Defensie

Veiligheidsshura in Uruzgan

20 april 2010, 19.31 uur

Naar aanleiding van het incident op 17 april jongstleden waarbij 2 Nederlandse mariniers omkwamen, heeft het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) een shura georganiseerd om de situatie in Deh Rashan West te bespreken. Het PRT heeft als taak de contacten met de lokale bevolking te leggen en door middel van allerlei projecten een vertrouwensband op te bouwen.

Het doel van de veiligheidsshura was de aanwezige dorpsoudsten bewust te maken van het feit dat zij een belangrijke rol spelen in de veiligheidssituatie en om te bespreken hoe deze kan worden verbeterd. Veiligheid is een voorwaarde voor het op gang komen van ontwikkeling. De shura was om de communicatie tussen de dorpsoudsten en de Nederlanders te verdiepen. De plaatsvervangend commandant van het Afghaanse leger in Uruzgan nam ook deel aan de shura.

Verdriet

De dorpsoudsten gaven aan dat zij erg verdrietig waren vanwege het overlijden van de mariniers en dat het voelde alsof zij familie hadden verloren. Zij hebben tot op zekere hoogte zeggenschap in de dorpen en daarmee hebben zij ook de verantwoordelijkheid om gebeurtenissen zoals die van afgelopen zaterdag te helpen voorkomen. Maar helaas nemen zij niet altijd de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in hun gebied zoals Nederland dat graag zou zien. Veel dorpsoudsten staan onder grote druk van de Taliban, waardoor zij zich in een moeilijke spagaat bevinden tussen de coalitiepartners en de Taliban. Zo waren ook niet alle dorpen uit het gebied vertegenwoordigd bij de shura.

Contacten

Majoor Rob de Wit, de commandant van de mariniers van de Nederlandse Battle Group was ook aanwezig tijdens de shura. Hij benadrukte dat hij initiatief van de dorpsoudsten verwachtte in het stabiliseren van de regio. Tijdens de shura is een aantal belangrijke stappen gezet. Meerdere dorpsoudsten hebben contact met elkaar gelegd en de dialoog tussen de dorpsoudsten en het Afghaanse leger is op gang gekomen. Deze contacten kunnen een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van het gebied.