Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: 'NL Alert' via telefoon aanvulling op alarmsirenes

20 april 2010

Als begin volgend jaar 'NL Alert' wordt ingevoerd als nieuw systeem om op mobiele telefoons te waarschuwen bij een ramp, blijven de vertrouwde alarmsirenes gewoon bestaan. Zeker tot 2018 loeien de sirenes als iedereen naar binnen moet, ramen en deuren moet dichtdoen en naar de radio moet luisteren. Maar daarnaast komt er een bericht met informatie op alle mobiele telefoons in een rampgebied.

Met NL Alert kunnen tekstberichten over een ramp gestuurd worden naar alle mobiele telefoons in een bepaald gebied. Dat kan een klein gebied zijn (een buurt of stad), een hele regio of een bepaald deel van het land. In hetzelfde gebied kunnen dan de sirenes afgaan.

Een alarmbericht via NL Alert heeft veel voordelen:
* Mensen worden niet alleen gealarmeerd dát er iets aan de hand is, maar ze krijgen ook informatie over wát er loos is. Ook krijgen zij instructies over wat zij moeten doen.
* Het is niet nodig vooraf 06-nummers van mensen te verzamelen, want een alarmbericht van NL Alert gaat gewoon door de lucht naar alle mobiele telefoons in een bepaald gebied. Het systeem maakt namelijk geen gebruik van de sms-techniek, maar van 'cell broadcast': het uitzenden van een bericht naar alle telefoons binnen één of meer cellen van het gsm-netwerk.
* Als het mobiele telefoonverkeer plat gaat doordat iedereen gaat bellen en sms'en, blijft het systeem in de lucht.
* Het systeem is snel: iedereen in het rampgebied krijgt tegelijkertijd het alarmbericht.
* Doven en slechthorenden - die de sirenes niet horen - krijgen ook informatie.
* Gespecialiseerde gsm-toestellen kunnen tekstberichten omzetten in spraakberichten. Zo kunnen ook blinden en slechtzienden de informatie krijgen.
* Het is de bedoeling dat aan de tekstberichten een speciale ringtone wordt gekoppeld, zodat het alarmbericht altijd door komt, dus ook als de telefoon in de trilstand of op 'stil' staat.

De introductie van NL Alert - begin volgend jaar - zal gepaard gaan met zorgvuldige voorlichting over wat mensen van het systeem mogen verwachten en wat zij zelf moeten doen om de alarmberichten te kunnen ontvangen op hun mobiele telefoon.

Nederland loopt wereldwijd voorop met de toepassing van dit systeem voor het alarmeren en informeren van burgers in crisissituaties, maar in Europees verband willen ook andere landen meedoen. Er worden afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat in alle landen die meedoen de hulpdiensten, telefoonproviders en telefoonfabrikanten hetzelfde of een vergelijkbaar systeem gaan gebruiken.