Socialistische Partij

SP Amsterdam

Dring duurdere OV-chipkaart niet op aan de reiziger

20-04-2010 * De SP vindt dat de strippenkaart op 3 juni niet mag verdwijnen nu blijkt dat de OV-chipkaart fors duurder is. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Veel reizigers kunnen nog niet goed omgaan met de OV-chipkaart, maken zich zorgen om de privacy en nu blijkt uit objectief onderzoek dat de OV-chipkaart ook in Amsterdam veel duurder is. Het opdringen van deze kaart aan de reiziger is slecht en moet voorkomen worden."
Laurens Ivens
Dat de OV-chipkaart het reizen met bus, tram en metro in Amsterdam duurder maakt blijkt nu ook uit het onderzoek dat in opdracht van minister Eurlings is verricht. De commissie Kist, die het onderzoek voor de minister uitvoerde, stelt dat reizen met het Amsterdamse openbaar vervoer door de OV-chipkaart gemiddeld 1,5 procent duurder wordt. De commissie becijfert dat de Amsterdamse openbaar vervoerreizigers gezamenlijk 1,3 miljoen euro duurder uit zijn dan met de strippenkaart

Uit eerder onderzoek van de Amsterdamse SP bleek al dat de OV-chipkaart de reizigers van het Amsterdamse stads- en streekvervoer op extra kosten jaagt. Niet alleen de reizigers die in de bus of tram een (duur) kaartje kopen zijn duurder uit, ook reizigers die hun kaart in de voorverkoop aanschaffen betalen extra. Deze prijsverhogingen zijn in strijd met de belofte die de gemeente, stadsregio en minister altijd hebben gedaan, namelijk dat de OV-chipkaart het openbaar vervoer voor de gemiddelde reiziger niet duurder mag maken. De SP wil dat de overheid stopt met het opdringen van de OV-chipkaart aan de reizigers totdat de prijsverhogingen zijn teruggedraaid en de kaart reizigersvriendelijker is. Ivens: "Afschaffen van de strippenkaart op dit moment is volstrekt onaanvaardbaar. De SP zal haar uiterste best doen dit te voorkomen."