NIOD

----------
21.4.2010

Herinneringen David Cohen, voorzitter van de Joodse Raad, verschenen in boekvorm

Geen instantie heeft na de oorlog zo onder vuur gelegen vanwege haar functioneren tijdens de Duitse bezetting als de Joodse Raad. Hoofdrolspeler in deze bewogen jaren was prof. David Cohen, samen met Abraham Asscher voorzitter van de Joodsche Raad. Op verzoek van prof. Jacques Presser en dr. Loe de Jong van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, het huidige NIOD, dicteerde Cohen in 1956 na lang aarzelen zijn herinneringen. Voor het eerst verschijnen deze belangwekkende memoires nu in boekvorm. Voorzitter van de Joodse Raad. De herinneringen van David Cohen, 1941-1943, is geschreven door NIOD-onderzoeker Erik Somers en wordt uitgegeven door Uitgeversmaatschappij Walburg Pers.

Voorzitter van de Joodse Raad geeft inzicht in de betekenis van de Joodse Raad, Cohens intenties en twijfels, de pijnlijke worsteling van de Joden in Nederland, de uiteindelijke, onvermijdelijke deportatie, Cohens eigen vertrek naar kamp Westerbork en vervolgens het concentratiekamp Theresienstadt. Was er sprake van onaanvaardbare collaboratie of probeerde Cohen zoals hij het zelf noemde 'erger te voorkomen'? Het is deze vraag die centraal staat in zijn herinneringen.

De memoires van David Cohen zijn geannoteerd en voor een goed begrip voorzien van een historische duiding. Ter inleiding bevat het boek een biografische schets van David Cohen. Somers plaatst hierin kanttekeningen bij de rol en positie van de Joodse Raad gaat in op de totstandkoming en de perceptie van Cohens herinneringen.

Integrale oorspronkelijke tekst David Cohen
Vanwege de leesbaarheid zijn in het boek tekstuele aanpassingen in de oorspronkelijke tekst van de herinneringen doorgevoerd. Verouderde spelling, het soms archaïsche taalgebruik en het feit dat Cohen zijn relaas dicteerde, vroegen daarom. Het uitgangspunt bij deze aanpassingen was zo dicht mogelijk bij de authentieke tekst te blijven. Om verificatie met het originele typoscript en daarmee een verantwoorde bronnenkritiek mogelijk te maken, is de oorspronkelijke gedicteerde tekst, voorzien van de laatste, handgeschreven correcties van Cohen online als pdf-bestand te raadplegen.

Erik Somers, Voorzitter van de Joodse Raad. De herinneringen van David Cohen, 1941-1943, ISBN 978.90.5730.536.8, is verkrijgbaar in de boekhandel of via de website van Uitgeversmaatschappij Walburg Pers.

Tijdelijke aanbieding: Tot 20 juli ontvang u ¤ 5,- korting op het aankoopbedrag van ¤ 24,95. Indien u in de boekhandel van deze aanbieding gebruik wilt maken dient u de kortingsbon uit te printen.