Ingezonden persbericht

Persbericht

CDA Emmen lanceert baanbrekend plan windenergie

EMMEN - CDA Emmen wil grote stappen maken met windenergie! Zoals nu de plannen zijn, gaat het volgens de partij veel te langzaam en zijn windenergie-projecten vaak heel erg duur en onrendabel.

Daarom steunt het CDA een baanbrekend initiatief, waardoor het mogelijk kan worden om op betaalbare wijze binnen een aantal jaren tientallen windturbines te installeren in Zuidoost-Drenthe (en misschien wel enige duizenden in geheel Nederland).

Traditionele windturbines en windparken zijn enorm duur, geven visuele vervuiling en maatschappelijke weerstanden en vereisen ellenlange vergunningstrajecten. Daarom wil CDA-Emmen speciale windturbines laten plaatsen in bestaande hoogspanningsmasten. Veel goedkoper dan al die dure hightech windmolens. Geen horizonvervuiling. Geen moeizame vergunningstrajecten.

Volgens het CDA ligt hier een kans voor het grijpen. Technisch zijn er geen onoverkomelijke problemen.Weliswaar zullen deze 'windmasten' een lager energierendement hebben dan die mega-windturbines, maar door een massale inzet van deze windmasten ontstaat toch een substantiele bijdrage aan de duurzame energievoorziening.

Alhoewel het idee van windturbines in hoogspanningsmasten niet nieuw is, is het in de praktijk nog nooit uitgevoerd. De partij wil aandringen op gericht onderzoek en experimenten.