Ingezonden persbericht

LoQutus ontwikkelt dynamisch portaalsite voor de OVAM

Nieuw portaal OVAM dit jaar voor het eerst uitgebreid met Eventscan.

Sint-Martens-Latem, 21 april 2010 - Na eerder succesvol te hebben samengewerkt, doet de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM opnieuw beroep op LoQutus voor de ontwikkeling en het beheer van haar portaalsite. Het nieuwe portaal breidt dit jaar uit met de Eventscan, een gratis online hulpmiddel voor milieubewuste evenementorganisatoren. LoQutus ontwikkelde een dynamisch en kwalitatief hoogwaardig portaal in een beheersbare omgeving dat snel op dergelijke trends kan inspelen.

De Eventscan: een online tool voor milieubewuste organisatoren

Evenementorganisatoren ondernemen steeds vaker milieuvriendelijke inspanningen, door onder meer het gebruik van herbruikbare bekers, sorteren en het verbod op het uitdelen van flyers. Ondanks de vele inspanningen hebben ze echter geen duidelijk zicht op de hoeveelheden afval waar het om gaat.

Om hier een antwoord op te bieden liet de OVAM in 2009 de Eventscan ontwikkelen, een gratis online hulpmiddel dat alle gegevens met betrekking tot ruimtegebruik, verbruik van energie en water, catering, mobiliteit en verwerking van afval omzet in één cijfer, namelijk de ecologische voetafdruk van het event, uitgedrukt in m'.

Dankzij de Eventscan kunnen organisatoren de milieu-impact van hun evenement meten, evalueren en verkleinen. Bovendien biedt de Eventscan concrete tips en oplossingen om nog milieu- en budgetvriendelijker te werken. De OVAM van haar kant kan op basis van de cijfergegevens de impact van milieumaatregelen in kaart brengen.

In de zomer van 2009 werd de Eventscan in een excelversie uitgetest bij zeven voorbeeldevenementen, events die financieel en logistiek door de OVAM gesteund worden om hun afvalbeleid te verbeteren. Op basis van hun ervaringen werd de milieuaudit in het najaar van 2009 verder op punt gesteld.

Dit jaar wordt de Eventscan voor het eerst online opengesteld voor alle evenementen via de nieuwe interactieve portaalsite van OVAM (www.ovam.be/groenevent). De afvalbeheerder klopte hiervoor opnieuw aan bij LoQutus, dat eerder al de bestaande OVAM Enterprise Portal opleverde.

LoQutus heeft voor de OVAM een dynamisch portaal ontwikkeld dat snel kan inspelen op nieuwe trends en initiatieven zoals de Eventscan en dat de wildgroei aan bijkomende websites moet tegengaan. Het OVAM-portaal migreerde naar een beheersbare en efficiënte omgeving en moet toelaten om op een nog meer gebruiksvriendelijke manier informatie uit te wisselen met het doelpubliek.

Een kwalitatief hoogwaardig portaalproject

LoQutus inventariseerde, categoriseerde en prioriteerde de belangrijkste behoeften tijdens een uitvoerige analyse en nam de grafische en softwarematige ontwikkeling van de meest essentiële elementen voor haar rekening. Bovendien moest het oude OVAM-portaal ook migreren naar een nieuwe omgeving, waarbij zowel de inhoud als de bestaande interactieve toepassingen moesten worden omgezet.

Gedurende het hele project besteedde LoQutus heel veel aandacht aan de totale kwaliteit van de ontwikkelingsfase. Naast het uitvoeren van een kwalitatieve methodologie voerde de IT-dienstverlener een uitgebreide combinatie aan tests uit, waaronder smoke testing, uitgebreide kwaliteitstests, integratietests en acceptatietests op de uiteindelijke productieomgeving.

Bij het opleveren van de ontwikkeling en van de bijhorende software tools, voorzag LoQutus eveneens een opleiding op maat voor de webmasters, zodat de OVAM ook na de eerste oplevering het hoge kwaliteitsniveau van het portaal kan aanhouden.

Daarnaast staat LoQutus nog steeds in voor het operationeel onderhoud van het portaal en werkt het LoQutus-team continue aan de uitbreiding van het portaal op functioneel en technisch vlak, in functie van wijzigende omgevingsfactoren.

Joachim Vanden Brande, Managing Director bij LoQutus: 'De opdracht bij de OVAM heeft ons toegelaten de nodige strategische, tactische en operationele expertise verder uit te bouwen bij het realiseren van een portaalomgeving én op vlak van communicatiestrategie en integratietechnologie in een overheidsorganisatie.'

*********************

Over LoQutus

LoQutus is een Belgische specialist in IT-architectuur. Het bedrijf doet in de ICT-sector wat een architect doet in de bouwsector: het maakt voor zijn klanten zo efficiënt mogelijke ICT-bouwplannen, in zijn volledigheid of toegespitst op een specifiek onderdeel. Daarnaast zorgt LoQutus ook voor de implementatie van de voorgestelde plannen. Door een beroep te doen op LoQutus, kan een bedrijf zijn ICT-systemen optimaal afstemmen op zijn bedrijfsprocessen en worden zinloze investeringen vermeden.

LoQutus is gevestigd in Sint-Martens-Latem en stelt 25 mensen te werk. De onderneming is een 100 procent dochter van de MÖBIUS-groep. MÖBIUS is een spin-off van de universiteit Gent en is een internationale autoriteit op het gebied van advies en implementatie binnen de domeinen Supply Chain & Business Process Management.

Meer informatie over LoQutus vindt u op www.loqutus.com

Meer informatie over de OVAM campagne 'Groene vent ZKT groen event' vindt u op www.ovam.be/groenevent