Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Welkom in Taiwan, welkom thuis

Amsterdam, 21 april 2010 ­ Ten tijde van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) heeft Nederland een aantal koloniën gehad. Eén daarvan was Taiwan. Taiwan werd voor de Nederlanders een winstgevende kolonie in die tijd maar het land kreeg er ook veel voor terug. Zo werd het alfabet geïntroduceerd, kwam er rijst en suiker het land in en kreeg Taiwan een gestructureerd bestuur. In dit vrijwel onbekende vakantieland vind je naast de Aziatische cultuur ook Nederlandse historie. Binnenkort wordt ook de Nederlandse architectuur hier goed vertegenwoordigd met de bouw van een theater naar ontwerp van de Nederlandse Francine Houben. Dit alles op zo'n 14 uur vliegen vanaf Nederland.

Hoe het begon
De Nederlanders kregen in het begin van de 17de eeuw in de gaten dat de Spanjaarden en Portugezen een winstgevende rol speelden in het handelsverkeer tussen China en Japan. De Nederlanders met hun handelsgeest vonden dit ook erg interessant en probeerden er voet aan wal te zetten. Na een mislukte aanval op het door Portugezen bezette Macau volgde het besluit om Taiwan te veroveren. De perfecte uitvalsbasis voor handel met Japan en China. In 1622 werd Penghu eiland, gelegen ten westen van Taiwan, veroverd door de Nederlanders. Twee jaar later, na een aanval van de Chinezen op Penghu eiland, gaven de Nederlanders zich over. Er werd een overeenkomst gesloten tussen de Chinese regering en de Nederlanders waarin het eiland werd geruild voor Taiwan. In Tainan, aan de westkust van Taiwan werd in 1624 door de VOC Fort Zeelandia gebouwd. Het fort diende als entrepot om handel tussen Japan en Batavia op te zetten en ter bevoorrading en versterking van Batavia. In de jaren die volgden werd de kolonie steeds verder uitgebouwd en in 1624 werden de Spanjaarden verjaagd en hun forten in beslag genomen door de Nederlanders. Er werd veel handel gedreven en de kolonie werd een economisch succes. In Taiwan werden scholen gebouwd, het Nederlandse alfabet werd geïntroduceerd en er kwam suiker en rijst het land in. In 1661, na meerdere opstanden, is er een grootscheepse invasie geweest vanuit het Chinese vasteland waarna de Nederlanders zich in 1662 moesten overgeven.

Fort Zeelandia
Hoe het nu is
In Taiwan zijn nog enkele overblijfselen van de Nederlandse geschiedenis te vinden. Dit zijn voornamelijk forten gebouwd door de VOC waarvan nog oorspronkelijke delen te zien zijn, de rest is gereconstrueerd wat een goed beeld geeft van hoe het ooit was. Zoals fort Zeelandia en Fort Provintia in Tainan, fort Anthonio (voorheen San Domingo) gelegen ten noorden van Tapei. Een andere tip op het gebied van Nederlands erfgoed is het National Museum of History in Taipei. Dit allereerste museum van Taiwan, waar ook de Nederlandse VOC periode een plaats inneemt, is ook een must-see voor liefhebbers van oude Chinese kunst. Naast deze historische achtergrond biedt Taiwan binnenkort ook aan de liefhebber van moderne architectuur een Nederlands hoogtepunt. Woensdag 7 april jongstleden heeft President Ma het startschot gegeven voor de bouw van het 'Wei-Wu-Ying Center for the Arts' in de zuidelijke stad Kaohsiung. Dit theater is ontworpen door de Nederlandse Francine Houben van architectenbureau Mecanoo uit Delft. Met een oppervlakte van 141.000 m2 wordt dit het grootste theater van Azië. Het theater bevat een concertzaal met 2.000 stoelen, een operazaal met 2.250 stoelen, een theaterzaal met 1.250 stoelen en tot slot nog een kleine concertzaal met 500 zitplaatsen. De verwachte oplevering vindt plaats in 2013.

Voor meer informatie over Taiwan zie: http://www.taiwantourism.org/main.html