Voedingsbeleid in België: bilan en toekomstperspectief

21/04/2010 14:30

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Het voedingsbeleid in België: bilan en toekomstperspectief

Conferentie ter gelegenheid van de algemene vergadering van de Hoge Gezondheidsraad (HGR)

Ter gelegenheid van zijn jaarlijkse algemene vergadering heeft de HGR de resultaten van de activiteiten van de verschillende commissies voor het jaar 2009 gepresenteerd. Voor het eerst kwamen de leden ook in reflectiegroepen bijeen om de gezondheidsproblemen te bespreken die een bijzondere aandacht zullen vragen in de komende jaren.

Tussen die verontrustende problemen voor de volksgezondheid bevindt zich ongetwijfeld de ontwikkeling van obesitas en andere chronische aandoeningen, die een gevolg zijn van de voedingsgewoonten en levensstijl in onze geïndustrialiseerde landen. Daarbij stellen zich fundamentele en complexe vraagstukken op medisch vlak maar ook inzake kosten voor de samenleving.

Daarom heeft de HGR het nuttig geacht een prominente spreker in dit debat te betrekken en heeft hij Professor Hercberg, voorzitter van de Stuurgroep van het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan (PNNS) in Frankrijk uitgenodigd om een lezing te geven over de Franse ervaring met interventieprogramma's op het gebied van voeding. Zijn toespraak kan zeker een waardevol perspectief bieden om beter de specificiteit van de Belgische situatie te begrijpen en die te kunnen vergelijken met wat er in Europa of elders in de wereld gebeurt.

De keuze van het thema van deze conferentie was trouwens niet willekeurig. België heeft inmiddels zijn eigen Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan ontwikkeld en reeds initiatieven genomen om ook in ons land de eetgewoonten te verbeteren en lichaamsbeweging te bevorderen.

Bij het opmaken van een bilan van het voedingsbeleid, en met het oog op het vastleggen van nieuwe prioriteiten (de tweede versie van het Belgische plan komt dit jaar nog uit) is het essentieel dat alle partijen een samenhangende en gecoördineerde aanpak hanteren. In dit verband is wetenschappelijke expertise essentieel en vormt het een fundamentele waarborg voor de doeltreffendheid van de uit te voeren beleidsmaatregelen.

Alle documenten die werden gebruikt tijdens deze conferentie zijn te vinden via:

http://www.hgr-css.be/av2010

Contactpersoon HGR:

Dhr. Michele Rignanese 0477/38.87.50

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel