Career-Builders helpt Euroclear bij reorganisatie zonder ontslagen

21/04/2010 14:40

Career-Builders

Euroclear speelt in op marktomstandigheden met volledig behoud van kennis, ervaring en human capital

Kampenhout, 21 april 2010 - Herstructureren zonder personeel te ontslaan. Dat dit mogelijk is, bewijst HR-specialist Career-Builders bij de reorganisatie van Euroclear Belgium, de Belgische Centrale Depositaris. Dankzij het door Career-Builders ontwikkelde 'Redeployment'-programma kunnen medewerkers van Euroclear, van wie de functie vervalt, snel elders binnen de organisatie aan de slag. De betreffende medewerkers worden tijdens dit programma intensief en op dagelijkse basis begeleid. Driekwart van de betreffende medewerkers vindt op deze manier binnen drie maanden een nieuwe functie binnen Euroclear.

Euroclear Belgium opereert in de financiële sector, een markt die continu in beweging is. Vandaar dat er regelmatig intern functies verdwijnen of bijkomen. Het bedrijf levert diensten aan financiële tussenpersonen en emittenten van effecten. Euroclear, dat wereldwijd ruim 3.500 medewerkers in dienst heeft, verwerkt op jaarbasis meer dan 180 miljoen financiële transacties met een waarde van ruim vijfhonderd miljard euro.

"We kiezen er resoluut voor om niemand te ontslaan en zo de waarde van onze medewerkers binnen de organisatie te houden", zegt Frédéric Pierre, Director Group Recruitment and Internal Mobility bij Euroclear. "We gaan daarom voor inplacement in plaats van outplacement. Hierbij gaat het vaak om personen met een uitstekende staat van dienst, die een grote meerwaarde hebben voor onze organisatie. Voor de herplaatsing hebben we samen met Career-Builders een programma op maat samengesteld. Dit hebben we vanaf de grond opgebouwd na een serie intensieve brainstormsessies."

Uit de brainstormsessies bleek onder andere dat Euroclear behoefte had aan een nieuwe functie: de Job Advisor. Dit is de spin in het web voor de interne herplaatsing van medewerkers. Iemand van Career-Builders vult deze functie fulltime in. Op deze manier blijft Euroclear objectief in de keuze van de medewerker en van zijn of haar nieuwe functie.

Tom Rommens, CEO van Career-Builders: "De Job Advisor begeleidt medewerkers van Euroclear bij de keuze en het optimaal invullen van een nieuwe functie binnen de organisatie. Via gesprekken brengt zij het profiel van de medewerker in kaart. Vervolgens zoekt de Job Advisor samen met de medewerker naar interne vacatures die het best aansluiten bij zijn of haar profiel."

Frédéric Pierre vervolgt: "Ons personeel staat heel positief tegenover de nieuwe formule. Ze waren vrij snel bekend met het programma. Euroclear speelt slim in op de vraag van de markt. Dat brengt heel wat veranderingen met zich mee. In andere bedrijven zorgt dit voor onrust, maar niet bij ons. Dankzij het 'Redeployment'-programma verlopen de herstructureringen bij Euroclear vlot en rustig."

Voor meer informatie over Career-Builders en het 'Redeployment'-programma: www.career-builders.eu.

Over Euroclear

Euroclear Belgium levert diensten met een grote toegevoegde waarde aan financiële tussenpersonen en emittenten van effecten. Voorbeelden van geleverde diensten zijn de verwerking van beurstransacties van Euronext Brussel, de bewaring van effecten en internationale transfers. Euroclear verwerkt meer dan 180 miljoen financiële transacties per jaar in ruim dertig valutasoorten. Het bedrijf heeft klanten in meer dan negentig landen, waaronder de wereldwijd belangrijkste financiële instellingen. Met zijn meertalige en goed getrainde personeelsteam van 3.500 medewerkers op elf bedrijfslocaties biedt Euroclear klanten overal ter wereld uitstekende ondersteuning. De totale waarde van beveiligde transacties die het bedrijf verwerkt, bedraagt ruim vijfhonderd miljard euro op jaarbasis. Daarnaast beheert Euroclear voor meer dan twintig miljard euro aan effecten voor klanten.

Over Career-Builders

Career-Builders is specialist in verschillende HR-domeinen, zoals rekrutering, retentiemanagement, competentiemanagement, persoonlijke ontwikkeling, training en HR-audits. Het bedrijf in Kampenhout bestaat sinds 2007. Tot zijn klantenkring behoren zowel kmo's als multinationals, waaronder enkele bekende namen, zoals BASF, Euroclear, Vrije Universiteit Brussel en Agfa Healthcare.