KNMG

Congres Evaluatie SCEN

startdatum 21 april 2010
einddatum 21 april 2010
tijd 14.00 - 21.00u
locatie Domus Medica Utrecht
onderwerp SCEN, Steun, consultatie, palliatieve zorg, oordeelsvorming bij euthanasie
accreditatie status Accreditatie aangevraagd
accreditatie organisatie Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1) - 5 PUNTEN: voor huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten.

Omschrijving

Wat is goede steun en consultatie? Op woensdag 21 april worden de mogelijkheden voor verdere professionalisering verkend. Wat zijn kenmerken van een goed en minder goed verlopen consultatie? Wat is een vroege consultate? Hoe verhoudt deze zich tot steun? Wat is steun eigenlijk? In welke mate horen SCEN-artsen palliatieve adviezen te kunnen geven? Welke bandbreedte mag er zijn in oordeelsvorming? Wat is de betekenis van een wilsverklaring bij wilsonbekwamen? Wat is een goed consultatieverslag? Wat is nu wijsheid als het gaat over verdere professionalisering van SCEN?

Omschrijving
SCEN bestaat ruim 12 jaar. Dit is na ruim twaalf jaar SCEN de tweede evaluatie. Een belangrijke aanleiding voor deze evaluatie is om een bijdrage te kunnen leveren aan het ontwikkelen van kwaliteitsbeleid voor SCEN. Het evaluatierapport van de onderzoekers van het EMGO institiuut van de VU en het AMC biedt goede aanknopingspunten voor verdere professionalisering van SCEN. Het rapport is grotendeels gebaseerd op input van vele SCEN-artsen. Daarmee is dit een rapport over u, maar ook van u. Wat zijn kenmerken van een goed en minder goed verlopen consultatie? Wat is een vroege consultate? Hoe verhoudt deze zich tot steun? Wat is steun eigenlijk? In welke mate horen SCEN-artsen palliatieve adviezen te kunnen geven? Welke bandbreedte mag er zijn in oordeelsvorming? Wat is de betekenis van een wilsverklaring bij wilsonbekwamen? Wat is een goed consultatieverslag? Wat is nu wijsheid als het gaat over verdere professionalisering van SCEN? Dit willen we met u bediscussiëren tijdens het SCEN-congres.

Concreet aan de slag
Tijdens het congres wordt aan de slag gegaan met de aanbevelingen van de onderzoekers. De afsluiting vindt plaats met een `diner pensant'.

Voor
SCEN-artsen, begeleiders van SCEN-groepen, artsen en beleidsmakers die betrokken zijn bij medische beslissingen rond het levenseinde.

Kosten
De kosten bedragen voor SCEN-artsen, begeleiders SCEN-groepen en leden KNMG 95 euro
Overige belangstellenden betalen 125 euro.
Klik hier om u direct in te schrijven.

Programma in het kort
Het congres wordt om 14.00 geopend door prof. dr. Arie Nieuwenhuijzen Kruseman, voorzitter van de KNMG. Vervolgens zal prof. dr. Dick Willems, hoogleraar ethiek AMC, een toeliching geven op de bevindingen van hun onderzoek. Vervolgens zijn er twee ronden met subsessies, onderbroken door een snack pauze. Aansluitend vindt het `diner pensant' plaats. Om 21.00 uur wordt het congres afgesloten.

Klik hier voor het definitieve programma.

Zie het origineel