Gemeente Sneek


bolsward van start

Stipepunten Koudum en Bolsward van start

De officiële opening vindt 21 april plaats, maar vanaf 31 maart al opent Stipepunt Koudum haar deuren. Iedere woensdagochtend kunnen vrijwilligers en mantelzorgers er tussen 9.00 en 11.30 uur telefonisch of persoonlijk terecht voor vragen, advies, een luisterend oor of een adequate doorverwijzing naar de juiste instantie. Op 25 maart vindt de opening van Stipepunt Bolsward plaats, zodat ook hier voor vrijwilligers en mantelzorgers ondersteuning beschikbaar is. Ook de Stipepunten zelf wordt bemand door vrijwilligers. Zij worden begeleid door professionals van Timpaan Welzijn.

"We zijn ons nu aan het voorbereiden", zegt Ryt Kooistra, een van de vrijwilligers die in Koudum straks wekelijks klaarstaat voor andere vrijwilligers en mantelzorgers. Na 15 jaar in Noord-Holland gewoond te hebben, keert zij terug naar Koudum. "Ik wil hier graag weer contacten opdoen en me inzetten voor vrijwilligerswerk met maatschappelijk belang", zo motiveert Ryt Kooistra de keuze voor haar bijdrage aan het Stipepunt. Samen met de andere vrijwilligers van het Stipepunt volgde ze de afgelopen tijd drie trainingsmiddagen. "We hebben veel informatie gekregen over wat mantelzorg inhoudt, bijvoorbeeld, en wat het verschil is tussen mantelzorgers en vrijwilligers. Want dat wordt nog wel eens door elkaar gehaald."

Acht Stipepunten in Zuidwest Friesland

Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende. Mantelzorgers zijn geen professionele zorgverleners - ze worden niet betaald - maar geven zorg omdat ze een persoonlijke band met iemand hebben. Hun zorg varieert van een helpende hand in de huishouding of boodschappen doen tot volledige verzorging of begeleiding. Vrijwilligers zetten zich op vele gebieden uit vrije wil en belangeloos in. Sinds 2009 kunnen zowel vrijwilligers als mantelzorgers in Zuidwest Friesland terecht bij acht Stipepunten, een initiatief van de gemeenten in de zuidwesthoek en Timpaan Welzijn.

Bemiddelen en doorverwijzen

De eerste taak voor de vrijwilligers die Stipepunt Koudum bemannen, is het opzetten van een organisatie - en vrijwilligersbestand. "Met deze bestanden kun je die twee aan elkaar koppelen. We zijn al begonnen met het aanschrijven van vrijwilligersorganisaties om te laten weten dat we er zijn en dat we kunnen gaan starten met bemiddeling tussen vrijwilligersorganisaties en potentiële vrijwilligers", legt Ryt Kooistra uit.

Daarnaast zijn Ryt en haar collega's nu al bezig met het in kaart brengen van mantelzorgers om hen straks een luisterend oor te kunnen bieden. "Mantelzorgers vinden hun taak vaak vanzelfsprekend, maar dat neemt niet weg dat het soms een zware belasting is. Wij willen daarin graag een luisterend oor zijn en laten weten dat er oplossingen zijn voor een aantal problemen. We kunnen bijvoorbeeld doorverwijzen naar bestaande organisaties voor ondersteunende hulp of vervanging(respijtzorg). Dat kan een hoop zorgen schelen."

Meer weten? Kijk op http://www.stipepunt.nl/ voor het Stipepunt in de buurt.