Vrije Universiteit Amsterdam

Om veiligheidsredenen ...


* Startdatum: 21-04-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: For Security Reasons. Narratives about Security Practices and Organizational Change in the Dutch and Spanish Railway Sector


* Spreker: H.L. Duijnhoven


* Promotor: prof.dr. M.B. Veenswijk


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Hanneke Duijnhoven deed voor haar promotieonderzoek een interpretatieve, etnografische studie naar veiligheidspraktijken en organisatieverandering in de Nederlandse en Spaanse spoorwegsector. In het licht van het toegenomen gevoel van urgentie met betrekking tot veiligheidsvraagstukken vertelt Duijnhoven verhalen over de dagelijkse werkpraktijken van werknemers bij de spoorwegen.

Sinds de terroristische aanslagen in Madrid (2004) en Londen (2005) staat het onderwerp veiligheid hoog op de politieke agenda. Publieke discussies over veiligheid en risico's hebben er in het eerste decennium van dit millennium toe geleid dat er een wijdverspreid gevoel van urgentie over veiligheidsvraagstukken is ontstaan.

Tegen de achtergrond van lokale culturele en maatschappelijke vertogen over (sociale) veiligheid in Spanje en Nederland, wordt in Duijnhovens boek een collectie narratieven over het dagelijks leven bij de spoorwegen beschreven. Deze verhalen zoomen in op de gevaren, het plezier en de spanningen van het werk in deze sector. Iedereen die wel eens met de trein heeft gereisd zal de levendig geportretteerde situaties herkennen.Tegelijk bied het onderzoek van Duijnhoven een unieke blik op de vele verschillende manieren waarop mensen werkzaam in de Nederlandse en Spaanse spoorwegsector betekenis geven aan veiligheid.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam