Universiteit Leiden

Prof. Lisa Jardine opent symposium Newton & the Netherlands

Op woensdag 21 april verzorgt de spraakmakende Britse historica Lisa Jardine om 19.30 uur in het Kamerlingh Onnes Gebouw de publiekslezing Newton and Christiaan Huygens: Science and Politics in 1688. De toegang is gratis.

De lezing van Lisa Jardine, onder meer bekend van het boek Going Dutch, How England Plundered Hollandâs Glory, vormt de aftrap van het historische symposium Newton & the Netherlands (21 april t/m 23 april). Een internationaal gezelschap van wetenschaps- en cultuurhistorici buigt zich over de boeiende en veelzijdige relaties tussen de Engelse geleerde Isaac Newton en de Nederlandse Republiek.

De lezing wordt georganiseerd door Museum Boerhaave en het Huygens Instituut, in samenwerking met Studium Generale, het symposium door Museum Boerhaave en het Huygens Instituut (KNAW, Den Haag). Inschrijving symposium

Isaac Newton

Isaac Newton (1643-1727) geldt dankzij zijn drie beroemde wetten en zijn gravitatietheorie, als de grondlegger van de klassieke mechanica. Zijn ideeën hadden grote gevolgen voor het 18^de-eeuwse wereldbeeld en waren onderwerp van heftige discussies. In Nederland raakte Newtons gedachtegoed opmerkelijk snel geaccepteerd. Het was mede dankzij enkele Leidse geleerden dat het over Europa verspreid raakte. In de loop van de 18^de eeuw oefenden Newtons ideeën een diepgaande invloed uit op de Nederlandse cultuur.