Deelgemeente Charlois Rotterdam

Diploma voor jonge buurtbemiddelaars

Maandag 19 april reikte burgemeester Aboutaleb van Rotterdam certificaten uit aan jonge buurtbemiddelaars.

Burgemeester Aboutaleb reikte op 19 april in het Art Hotel in de Tarwewijk diploma's uit aan jonge buurtbemiddelaars (foto: fotopersbureau Cor Vos) Deze jongeren van rond de twintig jaar volgden met succes een training Buurtbemiddeling. Zij gaan zich inzetten om problemen met of tussen jongeren op te lossen.

Conflict

Buurtbemiddeling bestaat in Charlois al enige jaren. De bemiddelaars, allen vrijwilligers, schieten te hulp bij langdurige conflicten tussen buurtbewoners. In veel gevallen lossen zij problemen op als: overlast van harde geluiden, huisvuil in het trappenhuis of bij de woning, problemen met de erfafscheiding, last van vreemde geuren, andere levenspatronen, parkeeroverlast of pesterijen.

Jong & lastig?
Ook jongeren veroorzaken soms overlast door geluid, vernielingen of vandalisme, rommel bij hangplek of woning, naroepen of pesten, of ruzie maken. Juist voor deze groep werkt het om jonge bemiddelaars in te zetten. In veel gevallen kunnen jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 22 jaar helpen bij conflicten. Eén van de deelnemers vertelt hierover: Vaak denken ouderen dat jongeren lastig zijn, omdat ze rondhangen. Maar dan zien ze ons bezig en snappen ze wel dat jongeren op zich niets kwaads in de zin hebben. Ook begrijpen de hangjongeren meer waar buurtbewoners last van hebben. Zodoende dragen Jongerenbuurtbemiddelaars bij aan meer begrip tussen buurtbewoners.