Gemeente Amsterdam



Persbericht
Concept

Datum 21 april 2010

Kenmerk 083

Netto rekeningresultaat 2009: 121,4 miljoen

De rekening van de gemeente Amsterdam laat over 2009 een overschot van 121,4 miljoen zien. Dit bedrag is beschikbaar voor de incidentele ruimte in 2011. Belangrijke elementen in het overschot zijn een hogere uitkering uit het Gemeentefonds en een gunstige rentestand.

Het beschikbare resultaat uit 2009 is relatief hoog. In de afgelopen jaren drukte het jaarlijkse tekort Noord/Zuidlijn op het rekeningresultaat. In de rekening 2009 heeft het college van B&W besloten om de financiële consequenties van de vierde kwartaalrapportage 2009 van de Noord/Zuidlijn te dekken uit de verkoopopbrengst van NUON-aandelen. Vanuit deze verkoopopbrengst is 389,5 miljoen gedekt.

De noodzaak om met de hogere overheden in contact te treden voor een aanvullende bijdrage blijft pregnant aanwezig omdat de NUON-gelden eigenlijk bedoeld zijn voor het Amsterdams Investeringsfonds. Bovendien worden grote investeringen in infrastructuur normaal door het Rijk gedaan.

Uit de NUON-gelden wordt ook 20 miljoen besteed aan de herstructurering van het Food Center Amsterdam.

Voor de begroting 2011 wordt een omvangrijk structureel tekort voorzien. Het college heeft in het rapport `Inzet op herstel' al structurele ombuigingsmaatregelen geïnventariseerd, de Heroverwegingen. Gezien de korte voorbereidingstijd tot de begroting 2011 vindt het college het wenselijk om vanuit het rekeningresultaat over 2009 45 miljoen te reserveren voor mogelijke frictiekosten bij de realisatie van de structurele ombuigingsmaatregelen in de periode 2011-2014. De beslissing is aan het nieuwe college en de gemeenteraad.

Het restant van het overschot, 76,4 miljoen, is beschikbaar voor nieuw beleid in de begroting 2011. Invulling hiervan is aan een nieuw college.

Er is een brief naar de gemeenteraad gestuurd met de hoofdlijn van de jaarrekening 2009. De boeken van de jaarrekening worden nu aangepast, gaan naar de drukker en worden naar verwachting op 12 mei aan alle gemeenteraadsleden gestuurd. Pas dan is de jaarrekening tot in detail bekend.

Een jaarrekening is een afrekening over het voorafgaande jaar, in dit geval 2009. In de jaarrekening wordt zowel beleidsmatig als financieel de balans opgemaakt.

Pb-083