Gemeente Leudal


Nieuws

Buurtbemiddeling in 76% van de zaken succesvol

Het project buurtbemiddeling dat in december 2008 is gestart in de gemeenten Echt-Susteren, Leudal en Weert is een groot succes. Zo'n 25 opgeleide vrijwilligers uit de drie gemeenten helpen buren bij het oplossen van onderlinge conflicten. Ongeveer acht op de tien buurtbemiddelingszaken worden succesvol afgerond. Dit blijkt uit het jaarverslag Buurtbemiddeling Midden-Limburg.

In de periode december 2008 t/m december 2009 zijn 220 meldingen bij de coördinator buurtbemiddeling binnen gekomen. Inwoners en samenwerkingspartners weten de weg naar buurtbemiddeling goed te vinden. Gemeente, politie en woningcorporaties zijn tevreden over de resultaten van dit project.

Burenconflicten
De meeste burenconflicten ontstaan door geluidsoverlast (zoals harde muziek, spelende kinderen, blaffende honden). Mensen ervaren overlast, ergeren zich hieraan, de irritaties lopen op en een normale omgang met de buren lukt dan vaak niet meer. De vrijwilligers van buurtbemiddeling zijn ervoor om een goede, normale manier van communicatie tussen de buren weer op gang te brengen. In veel gevallen lukt dat ook.

Vrijwilligers
Het voordeel van het werken met vrijwilligers, is dat zij onafhankelijk zijn en niet zijn verbonden aan een organisatie. "De bemiddelaars waren niet alleen neutraal en correct, maar bleven ook ons en onze klacht serieus nemen. Mede daardoor werden onze emoties naar een lager niveau gebracht", aldus tevreden inwoners na bemiddeling.

Opgeloste conflicten
Het afgelopen jaar zijn 220 meldingen bij buurtbemiddeling binnengekomen. Ongeveer de helft van deze meldingen is doorverwezen naar een andere instantie, omdat die niet geschikt was voor buurtbemiddeling of omdat de melder bij nader inzien toch geen bemiddeling wil. Van de 117 zaken die wel in behandeling zijn genomen, zijn er 89 (76%) opgelost door gesprekken met één of beide buren.

Aansluiting Maasgouw en Roermond
Vanwege de positieve resultaten van het project buurtbemiddeling, sluiten de gemeenten Maasgouw en Roermond nog voor de zomer aan bij dit project. Buurtbemiddeling is dan beschikbaar voor vijf van de zeven Midden-Limburgse gemeenten.

Contact
Om buurtbemiddeling in te zetten of bij interesse om vrijwilliger te worden, kan contact worden opgenomen met Claire van Bekkum, coördinator buurtbemiddeling Midden-Limburg, via telefoonnummer 06 - 20 28 05 76.