Waarde die allochtoon hecht aan voedsel biedt kansen voor de
biologische sector
20 apr 2010
Onderdeel: LEI
Groente en fruit hoeven er voor allochtone consumenten niet perfect
uit te zien. Dat is één van de uitkomsten van de
literatuurstudie Allochtotonen en voeding die het LEI heeft gedaan
naar het voedingspatroon van Turken, Marokkanen en Surinamers in
Nederland. Doel was om te kijken of er mogelijkheden zijn voor afzet
van biologische producten in deze groep.
Voor allochtonen maakt een plekje of een vergroeïng het product
authentiek. Nederlandse producten worden door hen gewaardeerd omdat de
kwaliteit constant is en de levering op tijd. Maar ze ervaren de
producten ook als minder echt omdat ze 'te mooi' zijn. Hier kan de
biologische sector op inspelen omdat biologische producten vaak kleine
onvolkomenheden hebben.
Gastvrijheid
Voeding speelt bij Turken, Marokkanen en Surinamers een zeer
belangrijke rol in het leven. Het is een middel om gastvrijheid te
kunnen tonen en iedereen is altijd welkom om mee te eten. Voedsel
dient daarom altijd in ruime voorraad aanwezig te zijn. Bij Turken en
Marokkanen is gastvrijheid ook verbonden met hun geloof. De grote
waarde die Nederlanders van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst
hechten aan voedsel biedt een aanknopingspunt voor de biologische
sector, die immers ook inzet op kwaliteit.
Vers
In de Turkse, Marokkaanse en Surinaamse keuken wordt vooral met
versproducten gewerkt. Men gebruikt het liefst onverpakte, los
verkrijgbare producten en geen voorgesneden groente en vlees. Wel is
het eetgedrag van de tweede generatie allochtonen aan het veranderen;
westerse ingrediënten staan vaker op het menu en ze gebruiken vaker
gemaksproducten. In feite groeien de voedingspatronen van autochtonen
en allochtonen naar elkaar toe, want autochtone Nederlanders koken
steeds vaker met exotische ingrediënten.
Contact
Isabelle van den Berg
isabelle.vandenberg@wur.nl