Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Waarde die allochtoon hecht aan voedsel biedt kansen voor de biologische sector

20 apr 2010

Onderdeel: LEI

Groente en fruit hoeven er voor allochtone consumenten niet perfect uit te zien. Dat is één van de uitkomsten van de literatuurstudie Allochtotonen en voeding die het LEI heeft gedaan naar het voedingspatroon van Turken, Marokkanen en Surinamers in Nederland. Doel was om te kijken of er mogelijkheden zijn voor afzet van biologische producten in deze groep.

Voor allochtonen maakt een plekje of een vergroeïng het product authentiek. Nederlandse producten worden door hen gewaardeerd omdat de kwaliteit constant is en de levering op tijd. Maar ze ervaren de producten ook als minder echt omdat ze 'te mooi' zijn. Hier kan de biologische sector op inspelen omdat biologische producten vaak kleine onvolkomenheden hebben.

Gastvrijheid
Voeding speelt bij Turken, Marokkanen en Surinamers een zeer belangrijke rol in het leven. Het is een middel om gastvrijheid te kunnen tonen en iedereen is altijd welkom om mee te eten. Voedsel dient daarom altijd in ruime voorraad aanwezig te zijn. Bij Turken en Marokkanen is gastvrijheid ook verbonden met hun geloof. De grote waarde die Nederlanders van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst hechten aan voedsel biedt een aanknopingspunt voor de biologische sector, die immers ook inzet op kwaliteit.

Vers
In de Turkse, Marokkaanse en Surinaamse keuken wordt vooral met versproducten gewerkt. Men gebruikt het liefst onverpakte, los verkrijgbare producten en geen voorgesneden groente en vlees. Wel is het eetgedrag van de tweede generatie allochtonen aan het veranderen; westerse ingrediënten staan vaker op het menu en ze gebruiken vaker gemaksproducten. In feite groeien de voedingspatronen van autochtonen en allochtonen naar elkaar toe, want autochtone Nederlanders koken steeds vaker met exotische ingrediënten.

Contact
Isabelle van den Berg
isabelle.vandenberg@wur.nl