Stadsdeel Amsterdam-Noord

Kort geding dreigende staking gemeentereinging

21 april 2010

Persbericht van de gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft besloten een kort geding aan te spannen om de dreigende stakingen bij de gemeentereiniging van 30 april tot en met (vermoedelijk) 6 mei in de stad te voorkomen. De belangrijkste reden hiervoor is dat deze staking een onaanvaardbaar groot risico vormt voor de openbare orde en veiligheid. In deze periode zijn veel grote evenementen gepland zoals Koninginnedag, 4 en 5 mei, de eventuele huldiging van Ajax en vinden de voorbereidingen plaats voor de start van de Giro d'Italia (8, 9 en 10 mei). Tijdens deze evenementen is er veel publiek in de stad dat voor veel afval zorgt. Bij een staking van de reinigingsdiensten blijft dit afval liggen waardoor brandweer, politie en ambulances niet overal op tijd kunnen komen om mensen te helpen, of in te grijpen bij ongeregeldheden. Ook is de bereikbaarheid van de stad in het geding, omdat het openbaar vervoer hierdoor in grote delen van de stad stil komt te liggen. Daarnaast is aangekondigd dat ook toezichthouders bij de stadsdelen zullen gaan staken. Dit betekent dat er, juist in een periode waarin dat hard nodig is, minder handhavers in de openbare ruimte zijn.

De gemeente Amsterdam heeft vorige week, op haar initiatief, in een gesprek de vakbonden dringend verzocht niet voor 10 mei te staken om bovenstaande redenen. De vakbonden waren daar niet toe bereid. Daarom ziet de gemeente Amsterdam zich genoodzaakt om een kort geding te starten.

De gemeente Amsterdam betreurt het dat een kort geding nodig is om onaanvaardbare risico's en schade te voorkomen voor de stad. Aanleiding voor de dreigende stakingen is het landelijke conflict over de nieuwe CAO voor gemeentepersoneel. Bij dit conflict is de gemeente Amsterdam slechts als lid van de onderhandelingsdelegatie namens de werkgevers betrokken. Eerder heeft Amsterdam wel aangedrongen op het aanstellen van een informateur om uit de impasse te raken.