FNV Bondgenoten

Vakbonden: Zalm en Transitie Team ontredderen werknemers ABN AMRO en Fortis Bank Nederland

Uitslag gevoelsthermometer bonden: troosteloosheid is troef

Vakbonden FNV Bondgenoten, De Unie, CNV Dienstenbond en BBV hebben met de gevoelsthermometer gepeild wat het klimaat is bij zowel ABN AMRO als Fortis Bank Nederland (FBN). Ruim 1.500 werknemers gaven hun mening: de houding en het gedrag van het Transitie Team - onder leiding van Gerrit Zalm - kreeg een ijzingwekkend lage temperatuur. Op een schaal van 1-10 komt dit neer op een rapportcijfer van 4 min.

Forse kritiek
De kritiek van werknemers is dat Zalm en c.s. niet meer weten wat er leeft op de werkvloer. Zo wordt de inhoud van Zalm's interne weblog als `tenenkrommend' bestempeld. "Wij zijn een zinkend schip met medewerkers als ballast", aldus een bankmedewerker. Ook blijkt dat klanten zich zo langzamerhand in negatieve zin beginnen te roeren.

Genoeg reden voor zowel bonden als werknemers om zich af te vragen of dit Transitie Team wel in staat is de nieuwe bank op poten te zetten. En of de dertig miljard euro aan gemeenschapsgeld bij hen nog wel in veilige handen is. Als het vertrouwen in het Transitie Team weg is, kan er geen nieuwe bank worden gebouwd. Immers: 'no people, no profit'!

Werknemers slecht in hun vel
Over het algemeen voelen de mensen zich onprettig (rapportcijfer 5,5) bij ABN AMRO en de FBN-medewerkers scoren zelfs nog lager. Nog minder positief kijken mensen aan tegen stress en de werkdruk die hun straks te wachten staat als de integratie écht van start gaat. Werknemers voelen zich in de steek gelaten en in de kou gezet. Volgens de bonden hebben de afgelopen drie jaren van onzekerheid diepe sporen achtergelaten en missen werknemers oprechte waardering en respect van hun hoogste management. Motivatie en moraal maken een duikvlucht.

"Als direct leidinggevende (....) kan ik stellen ik dagelijks kamp met een enorm gevoel van onmacht en woede naar het senior management. Ik durf mezelf als leidinggevende en medewerker nog recht in de spiegel te kijken, omdat ik wars ben van alle 'hielenlikkerij' en 'vriendjespolitiek', die op dit moment speelt binnen het management en transitieteam. Naar buiten speelt deze bank mooi weer met een 'perfect' ISP en de cao-onderhandelingen. My ass.... Intern weet ik wel beter: bek houden", aldus een van de commentaren van de medewerkers.

Grote angst voor komende banenveldslag
Ook onderwerpen als de selectierondes, de uitvoering van het integraal sociaal plan (ISP), de harmonisatie van de cao's en de eventuele verhuizingen en overplaatsingen roepen ontgoocheling op. Dat uit zich in dik onvoldoende rapportcijfers tussen de 4 en de 4,5.

Daarnaast worden grote vraagtekens gezet bij de noodzaak van het verhuizen van activiteiten en het negeren van de gevolgen hiervan, zowel sociaal - zoals enorm toegenomen reistijden en verplichte verhuizingen - als economisch - zoals de kosten die hiermee gepaard gaan.

Enig lichtpuntje: vertrouwen in nieuwe collega's en eigen leidinggevende
De gevoelsthermometer gaf aan dat er gelukkig op veel plekken wél vertrouwen is in de eigen en nieuwe collega's en in de meeste direct leidinggevenden. Dit zijn de enige punten die een voldoende halen en tussen de 6,2 en 7,1 zijn gewaardeerd.

De vakbonden concluderen dan ook dat "de credits voor het welslagen van de nieuwe bank vooral bij de medewerkers zullen liggen en niet bij het hoogste management."

> Download de pdf met het overzicht van de uitslagen van de gevoelsthermometer
> Download de pdf met de compilatie van de deelnemers aan de gevoelsthermometer