FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: ECT overstag - onderhandelingsresultaat over cao bereikt

Vanochtend hebben vakbond FNV Bondgenoten en ECT - een containeroverslagbedrijf in de Rotterdamse haven - een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao. Naast een loonsverhoging en automatische prijscompensatie zijn er afspraken gemaakt over eenmalige uitkeringen, pensioenen en veilig werken in de haven.

Niek Stam, bestuurder FNV Bondgenoten: "Er waren negen rondes en diverse acties voor nodig, maar uiteindelijk ligt er nu een resultaat waar ik tevreden over ben. Naast de financiële verbeteringen komt er nu ook een studie naar de uitbreiding van de Tweede Maasvlakte. Vooral de effecten hiervan op de inkomens- en werkzekerheid van de huidige havenwerkers staan hierin centraal."

De cao loopt van 1 april 2009 tot 1 oktober 2012. De werkgeversbijdrage aan de STIVU en aan de ECT VUT-regeling blijven aangewend voor pensioengerelateerde zaken. Dat geldt ook voor de premie die nu betaald wordt voor de reparatie van de pensioenen uit het jaar 2000. Hierbij kan worden gedacht aan verbetering van pensioenregelingen zoals onder andere nabestaandenpensioen en verlaging van de franchise. Maar de pensioenregelingen bij ECT zullen ook fors verhoogd gaan worden omdat men op dit moment ver beneden een middenloonuitkomst zit. ECT betaalt tevens de ziektekostenverzekering en gedurende de cao-looptijd komt de WGA-premie ook ten laste van de werkgever.

Bij ECT werken 2.400 mensen.