Politie Haaglanden

Persberichten 21 april

Haaglanden, 21-04-2010

De pot op?
Den Haag Agenten bevrijdden dinsdag 20 april om 10.15 uur een 59-jarige man van het toilet. De politie ging poolshoogte nemen bij een huis aan de Jan van der Heijdenstraat na een melding dat er hulpgeroep uit het pand klonk en bonkgeluiden te horen waren. Toen de agenten bij het huis kwamen, probeerden zij via de brievenbus met de man te praten om te achterhalen wat er aan de hand was. Doordat er meerdere honden hard blaften, lukte dit niet. Aangezien het geschreeuw door bleef gaan, besloten de agenten de deur te forceren. Toen zij binnen waren, bleek dat de man al enkele uren opgesloten zat op het toilet. Hij kon niet meer naar buiten doordat de klink uit de deur was gevallen.

Bromfietser in paniek
Den Haag Toen de politie dinsdag 20 april rond 21.30 uur op de Aagje Dekenlaan een bromfietser zonder kentekenplaat wilde controleren, sloeg de 24-jarige Haagse bestuurder direct op de vlucht. Na een zoektocht kon een motoragent de man op de Erasmusweg aanhouden. De 24-jarige was gevlucht, omdat hij in paniek raakte. Uit onderzoek bleek dat hij een reden had om bezorgd te zijn. Hij reed niet alleen zonder kentekenplaat, maar ook zonder rijbewijs en verzekering. Dit was de derde keer dat de politie hem betrapte op het rijden zonder rijbewijs. De man kreeg meerdere bekeuringen en raakte zijn bromfiets kwijt.

Automobilist op de vlucht
Den Haag Politieagenten hielden in de nacht van dinsdag 20 op woensdag 21 april rond 03.15 uur twee twintig jarige Hagenaars aan die in een auto op de vlucht sloegen voor de politie. De verdachten reden zonder voorbumper en kentekenplaat over het Westhovenplein. Toen de politie hen een stopteken gaf, sloegen de mannen op de vlucht. Na een zoektocht in de omgeving konden agenten de mannen op de kruising Guntersteinweg met de Erasmusweg aanhouden. De bijrijder werd na verhoor heengezonden. De bestuurder kreeg bekeuringen voor het rijden zonder kentekenplaat, zonder en het negeren van het stopteken.

Geluidsoverlast wordt dure grap
Den Haag Na klachten over geluidsoverlast spraken politieagenten woensdag 21 april rond 04.30 uur een 57-jarige Hagenaar aan in zijn woning aan de Van Swindenstraat. De man had zijn muziek heel hard aan staan en was erg dronken. Bij controle bleek dat de Hagenaar ruim 2000 euro aan openstaande bekeuringen moest betalen. Hierop is de man aangehouden. Hij zal in ieder geval 15 dagen gevangenisstraf moeten uitzitten.

Tas vol hennep en kweekbenodigdheden
Den Haag Een 21-jarige Hagenaar werd dinsdag 20 april rond 23.30 uur erg zenuwachtig toen hij door politieagenten bij een controleactie staande gehouden werd. De man had enkele grote tassen bij zich en door zijn nerveuze gedrag vielen enkele grote lampen uit een van die tassen. De politieagenten herkenden de lampen als groeilampen die ook in de hennepkweek gebruikt worden. Hierop controleerden ze ook de andere tassen van de man. Daaruit kwam nog een doos met henneptoppen tevoorschijn. De man is aangehouden op verdenking van de kweek en handel in hennep.

Man aangehouden na bedreiging
Den Haag - Politieagenten hielden dinsdag 20 april een 38-jarige Hagenaar aan nadat hij zijn dochter had bedreigd. Omdat de man onderweg zou zijn naar de Vaillantlaan, vatten agenten daar post. Toen zij de man zagen, trokken zij hun vuurwapen aangezien er sprake van was dat de man een vuurwapen bij zich zou hebben. Zij hielden de Hagenaar aan maar troffen geen vuurwapen bij hem aan. Een familielid (17-jarige Hagenaar) die zich met de aanhouding ging bemoeien, moest eveneens mee naar het politiebureau. De politie onderzoekt de zaak.

Direct afrekenen
Den Haag - Een 31-jarige Belgische moet een boete van 1375 euro betalen omdat zij met drank op achter het stuur zat. politieagenten zagen woensdag 21 april kort na middernacht een auto met een Belgisch kenteken het wandelgebied van de Geleenstraat oprijden. Zij lieten de bestuurster stoppen en al snel roken de agenten dat zij vermoedelijk teveel gedronken had. De vrouw werd aangehouden en blies op het politiebureau 745 ugl. Omdat de vrouw geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland heeft, werd haar een transactie van 1375 ugl aangeboden. Als zij deze niet kan betalen, zal haar rijbewijs worden ingevorderd.
De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Aanrijding met kindje
Wassenaar Bij een aanrijding op de Luifelbaan liep een 6-jarig meisje dinsdagmiddag 20 april letsel op. Om 15.40 uur liep het Wassenaarse kindje vanaf de stoep plotseling, tussen enkele geparkeerd staande autos, de rijbaan op. Daar reed op dat moment een 69-jarige automobiliste. Omdat de Wassenaarse haar auto wilde gaan parkeren, reed ze stapvoets. Desondanks kon ze de aanrijding niet meer voorkomen. Het meisje liep een flinke bult op en een snee in haar kin. Ze werd naar het ziekenhuis gebracht voor controle.

Nepglazenwasser actief
Rijswijk Op de Dr. Augustlaan hielden politieagenten dinsdagmorgen 20 april een 38-jarige man aan, die zich uitgaf voor glazenwasser en op die manier probeerde iets bij te verdienen. Rond 10.30 uur belde een bewoner de politie, omdat hij het niet vertrouwde. Agenten gingen direct poolshoogte nemen en troffen in de omgeving een man aan, die voldeed aan het signalement dat de melder had doorgegeven. De Hagenaar bleek nog niets te hebben buitgemaakt. De man maakt er de gewoonte van om bij buurtbewoners onder valse voorwendselen geld af te troggelen. Hij verklaard dan dat hij de glazenwasser van de overburen is en dat zijn auto zonder benzine staat. In de regel vraagt hij een klein bedrag van circa 12 euro te leen om even te kunnen tanken. Bewoners zien de man daarna nooit meer terug. De man is al gesignaleerd in Den Haag, Leidschendam, Voorburg en nu in Rijswijk.

Aanrijding met letsel
Rijswijk Een 73-jarige bromfietser uit Den Haag maakte dinsdag 20 april omstreeks 14.00 uur een lelijke val. Toen de man op de Sammersweg reed, bij de kruising met de Strijplaan, werd hij over het hoofd gezien door een 62-jarige automobilist uit Den Haag. De 73-jarige man kwam door de botsing tegen de stoep aan en viel op de grond. De gealarmeerde agenten lieten een ambulance komen die het slachtoffer vervoerde naar het ziekenhuis. Daar bleek dat de man ernstig hersenletsel had opgelopen.

Gesnapt bij fietsendiefstal
Delft - Bij de Geïntegreerde Monitor Centrale van politie Haaglanden (GMC) was dinsdag 20 april omstreeks 21.10 uur duidelijk te zien dat twee mannen op het Stationsplein op zoek waren naar fietsen. Op de beelden zagen de medewerkers dat één van de twee mannen tussen de fietsen doorliep en voelde aan de ringsloten of deze op slot stonden. Ook probeerde de man de sloten met een sleutel te openen. De andere man stond op de uitkijk. Uiteindelijk vertrokken de twee met een fiets. Gewaarschuwde agenten hielden het duo in de leeftijd van 18 en 15 jaar uit Pijnacker en Delft aan. De twee zitten nog vast voor verhoor.

Geen voorrang verleend, vrouw gewond
Zoetermeer - Een 27-jarige automobiliste uit Zoetermeer raakte 20 april om 17.20 uur lichtgewond toen zij op het Onderlangs uit moest wijken voor een andere automobilist. De andere automobilist verleende geen voorrang aan het slachtoffer die door de uitwijkmanoeuvre op het trottoir terecht kwam en een verkeerspaal uit de grond reed. De andere auto reed na het voorval met hoge snelheid weg. Het slachtoffer, dat nog twee kleine kinderen achter in haar auto vervoerde, is met onbekend letsel vervoerd naar een ziekenhuis. Een getuige heeft inmiddels het kenteken van de auto die wegreed doorgegeven aan de politie die een onderzoek instelt naar de identiteit van de weggereden bestuurder.