Gemeente Veldhoven


Persbericht
Dinsdag 20 april 2010

VSA, VVD en CDA presenteren coalitieprogramma 2010 - 2014

Bezuinigingen vragen de komende vier jaar om keuzes

Ook de gemeente Veldhoven zal de komende jaren moeten bezuinigen. De economische situatie en de ontwikkeling van groei- naar beheergemeente maken dat de gemeenteraad zaken nadrukkelijker tegen elkaar moet afwegen. Keuzes maken dus, ook bij de grote projecten die op het programma staan. Dat is de kern van het coalitieprogramma dat VSA, VVD en CDA vandaag presenteren. De kandidaten die deze partijen voor het college voordragen, zijn Nicole Ramaekers en Jack Tops (beiden VSA), Selma Koegler (VVD) en Caroline van der Weijden (CDA).

Lastenverhoging burgers niet op de agenda
Bij bezuinigingen wil de coalitie allereerst kijken naar de uitgaven van de gemeente. Vervolgens ook naar het binnenhalen van extra inkomsten (zoals subsidies) en naar samenwerking met maatschappelijke partners en bedrijven. Dat laatste zeker bij `incidentele' grote uitgaven, zoals Theater de Schalm en zwembad Den Ekkerman. Het ontwikkelingstempo en uitvoering van het centrumgebied en de Stedelijke As, beide projecten uit de Ruimtelijke Structuurvisie, zullen afhangen van de economie en de financiële mogelijkheden. De raad zal een keuze moeten maken tussen al deze grote projectinvesteringen. Het verhogen van belastingen voor burgers ziet de coalitie niet als optie. "Zeker in een periode van economische crisis willen we burgers zo min mogelijk confronteren met hogere lasten", zo vermeldt het coalitieprogramma. Desondanks blijft investeren van groot belang, zeker als het gaat om de kwaliteit en betaalbaarheid van wonen en werken in Veldhoven.

Uitvoeren van beleid
Belangrijk voor de komende jaren is daarmee het uitvoeren van beleid. De afgelopen jaren heeft de gemeenteraad op bijna alle terreinen beleid vastgesteld: onder andere voor het woongebied Zilverackers, vrijwilligers, Wet maatschappelijke ondersteuning, veiligheid, Centrum voor Jeugd en Gezin, economie, bedrijventerreinen en het groenbeleid.

Veel aandacht gaat naar de ambities in het milieubeleidsplan. Voor alle nieuwe projecten heeft duurzaamheid hoge prioriteit. Dit geldt onder meer voor het bouwen van woningen, onder meer in Zilverackers. Zorg is er voor de bereikbaarheid van Veldhoven; de komende jaren staan op de agenda het doortrekken van de Oersebaan, aanleg van de Zilverbaan, reconstructie van de Kempenbaan, de aansluiting op de A67 en het aanpakken van de verkeersstagnatie op de Dom.

Het programma wil graag op diverse beleidsterreinen ondersteuning van jongeren. Zo pleit de coalitie voor de bouw van brede scholen, bestrijding van de jeugdwerkloosheid en realisatie van maatschappelijke stages. Jongeren met problemen worden geholpen; jongeren die overlast veroorzaken, worden aangepakt. Overigens staat veiligheid steeds hoog in het vaandel. Met veiligheidsscans brengen gemeente, instanties en bewoners sociaal onveilige situaties en verkeersonveiligheid in beeld. Samen wordt nagedacht over oplossingen. Wijkbudgetten kunnen bijdragen aan een snelle aanpak. Overlast die te maken heeft met horeca, wil de coalitie samen met de ondernemers verminderen. Tot slot is de coalitie voorstander van samenwerking binnen de regio, met behoud van de Veldhovense identiteit en zelfstandigheid.





Wethouderskandidaten en portefeuilles op hoofdlijnen Welke mensen zullen in het dagelijks bestuur de gemeente Veldhoven door financieel zwaar weer loodsen? Op woensdag 21 april worden voorgedragen als wethouders: voor VSA Nicole Ramaekers en Jack Tops, voor de VVD Selma Koegler en voor het CDA Caroline van der Weijden. Laatstgenoemde zal na haar benoeming als enige nieuwkomer in het college stappen.

De definitieve portefeuilleverdeling zal het college van burgemeester en wethouders zelf vaststellen. Op hoofdlijnen is deze nu al bekend. Voor VSA betekent dit: milieu en duurzaamheid, stedelijke ontwikkeling, wonen, beheer openbare ruimte, verkeer, mobiliteit en bereikbaarheid. Voor de VVD: economie en arbeidsmarktbeleid, onderwijs, kunst en cultuur, sport en recreatie. En voor het CDA: financiën, zorg en welzijn.

Het coalitieprogramma 2010-2014 staat voor bespreking op de raadsagenda van 27 mei aanstaande.