GroenLinks Rotterdam


'Weidevogels in polder Schieveen beter beschermen'

Woensdag 21 april 2010, 08:43u - Ivo Rodermans

* Dieren

* Groen

'Weidevogels in polder Schieveen beter beschermen'

Boeren in de polder Schieveen moeten beter rekening houden met broedende weidevogels. GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte dient daartoe vandaag een voorstel in. Bij mest- en maaiwerkzaamheden worden nesten nu vaak beschadigd. GroenLinks wil regels voor vogelvriendelijk boeren.

De grond in de polder Schieveen is eigendom van de gemeente en wordt in jaarlijkse contracten verpacht aan een aantal boeren. Rotterdam stelt echter geen eisen over het gebruik van de grond. `Een aantal pachters huurt loonwerkbedrijven in om de grond te bewerken. Die werknemers gaan niet altijd even zachtzinnig om met vogelnesten en dat levert veel schade op', zegt Arno Bonte van GroenLinks. `Sommige vogelsoorten worden bedreigd. Nederland heeft de plicht om die vogelsoorten te beschermen. Het weidelandschap is uniek in de wereld en veel weidevogels die daar broeden komen alleen in ons land voor.'

GroenLinks wil dat de gemeente in de contracten met de boeren voorwaarden gaat stellen over vogelvriendelijk boeren. Bonte: `Denk aan een plicht om nesten te sparen tijdens het maaien en aan het voorkomen van schade door gebruik van grote landbouwmachines voor de bemesting. Een andere mogelijkheid is om alle grond te verpachten aan Natuurmonumenten. Zij kunnen de grond dan weer in bruikleen geven aan boeren. Dat heeft als voordeel dat de gemeente niet hoeft te controleren op vogelvriendelijk gebruik van de grond en dat het beheer in handen is van een organisatie met kennis en kunde van het gebied.'

In de polder Schieveen zijn al langere tijd plannen voor 90 hectare bedrijventerrein, 28 kavels voor villa's en 200 hectare nieuwe natuur (in beheer van Natuurmonumenten). De ontwikkelingen liggen al enige tijd stil en ambtenaren hebben onlangs in een advies geschreven dat het bedrijventerrein niet nodig is en beter geschrapt kan worden. Polder Schieveen is populair bij vogels, omdat weinig infrastructuur door het gebied loopt en de toeristische druk daardoor beperkt is. Video:
Downloads

* Schriftelijke vragen over weidevogels polder Schieveen.pdf Schriftelijke vragen over weidevogels polder Schieveen (69.26 KB)