Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa: TenneT moet zich inspannen om in 2013 toch transportcapaciteit beschikbaar te stellen

21-04-2010

Netbeheerder TenneT moet per 2013 transportcapaciteit ter beschikking stellen voor een elektriciteitscentrale die Eemsmond Energie tegen die tijd wil opleveren in Noord-Oost Groningen. Er is op dat moment mogelijk onvoldoende capaciteit op het hoogspanningsnet. TenneT heeft nu echter nog genoeg tijd om te zorgen voor een optimale benutting en verdeling van de beschikbare capaciteit. Dit heeft de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) besloten na een verzoek tot geschilbeslechting.

De transportcapaciteit is in verschillende delen van Nederland schaars. Naar het oordeel van de NMa biedt het systeem van congestiemanagement aan TenneT in 2013 echter voldoende mogelijkheden om effectief om te gaan met situaties waarin meer transportcapaciteit wordt gevraagd dan er beschikbaar is. Bij het systeem van congestiemanagement ontvangt de netbeheerder van te voren transportprognoses waarmee hij kan beoordelen of daadwerkelijke overbelasting van het net dreigt. In voorkomende gevallen kan TenneT dan in gebieden waar te veel vraag is naar elektriciteit, op basis van objectieve criteria bepalen wie transportcapaciteit krijgt en wie niet.

Netbeheerders zijn wettelijk verplicht om iedere afnemer aan te sluiten op het elektriciteitsnet en voor zover mogelijk, om alle elektriciteit te transporteren. Deze wettelijke verplichting zorgt ervoor dat de elektriciteitsmarkt in Nederland goed kan blijven functioneren. De enige uitzondering is wanneer de netbeheerder kan aantonen redelijkerwijs geen capaciteit ter beschikking te hebben. De NMa stelt zich nu op het standpunt dat TenneT door het optimaal inzetten van het systeem van congestiemanagement aan zijn transportverplichtingen kan voldoen.
Het besluit van de NMa heeft betrekking op de periode van 2013 tot 2016. Vanaf 2016 verwachtte TenneT al aan het verzoek van Eemsmond Energie om transportcapaciteit te kunnen voldoen; tegen die tijd heeft de netbeheerder zijn hoogspanningsnet uitgebreid.

Meer informatie:
Geschil inzake Eemsmond Energie vs. TenneT