Ingezonden persbericht


woensdag 21 april

Station Ceintuurbaan bereikt diepste punt op 32 meter

Vandaag zijn de laatste containers grond uit het toekomstig station Ceintuurbaan van de Noord/Zuidlijn gegraven. Hiermee is het graafwerk in dit station afgerond en kan er worden begonnen aan de afbouw.

Diepste station

Station Ceintuurbaan is het diepste station van alle acht stations van de Noord/Zuidlijn. Vanwege de diepte en de nabijheid van de omliggende bebouwing was dit station technisch het ingewikkeldst.

De Bazel

Het uitgraven van de laatste drie containers grond was een bijzonder moment. Wethouder Hans Gerson: "Omdat dit station zo smal en diep is en de bebouwing er vlak naast staat, is dit de lastigste bouwlocatie. De mannen hebben middenin de Pijp een gebouw bijna zo hoog als De Bazel onder de grond gemaakt. En toch is hier alles zonder problemen verlopen. We beginnen nu aan het afbouwen van dit station en geven zo snel mogelijk de straat weer terug aan de bewoners."

Loodzware laatste meters

Station Ceintuurbaan is 214 meter lang, 10,5 meter breed en ligt op 32 meter diepte. Door de diepte van dit station moesten de laatste lagen grond onder hoge luchtdruk worden weg gegraven. De druk was voor het afgraven van de laatste laag grond zo'n 1,7 bar. Dat is vergelijkbaar met de druk die duikers ervaren op zeventien meter diepte. Werken onder deze druk is erg zwaar en vermoeiend. De bouwers konden dan ook niet langer dan vijf uur achtereen werken.

Caissonziekte

Bovendien is het bij deze diepte gevaarlijk om de druk te snel te laten afnemen. Door het hoge gehalte aan stikstof in het bloed kan de Caissonziekte ontstaan. Na hun dienst van vijf uur moesten de werklui dan ook anderhalf uur lang in de druksluis zitten, waarbij de luchtdruk langzaam werd verminderd. Gerson: "Dat is wel even iets om bij stil te staan. Ik ben trots op deze mannen."

Eemklei van 130.000-70.000 jaar V.Chr.

De klei die in de laatste laag werd afgegraven dateert uit 130.000-70.000 V.Chr. Toen na de IJstijd het ijs smolt, kwam het grootste deel van Noord-Holland onder water te staan. In dit tijdvak werd in het bekken van Amsterdam een ongeveer 10 meter dik pakket Eemklei afgezet.

De Dienst Noord/Zuidlijn deelt potjes van deze eeuwenoude klei uit in de buurt. Contact