SDU uitgevers


21 april 2010 - Overheid moet weer bouwnormen voor de gezondheidszorg stellen

Persbericht 21 april 2010

Overheid moet weer bouwnormen voor de gezondheidszorg stellen

Dat is de kern van een boekpublicatie van prof. Hubben en prof. Sijmons onder de titel "Nieuwe bouwnormen gezondheidszorg".

De normering van bouwkwaliteit in de zorg heeft te weinig aandacht gekregen bij het opheffen van het vergunningensysteem voor bouw. Door de complete afschaffing van het bouwregime per 1 januari 2009 is ook de basis ontvallen aan de normen die de overheid tot dan toe hanteerde. Nu passen deze voor een belangrijk deel ook niet meer in een stelsel waarin de bouwinvesteringen plaatsvinden voor eigen rekening en risico en onder eigen verantwoordelijkheid van de zorginstellingen. Normen die betrekking hebben op kosten per vierkante meter zijn daardoor achterhaald. Maar er waren ook normen ten aanzien van de kwaliteit van de bouw. Deze normen zijn helemaal niet achterhaald, maar hangen nu wel in de lucht.

Het zou niet goed zijn als de wetgever het hierbij laat, aldus de auteurs. De enige kwaliteitsnorm voor de bouw is nu verankerd in de algemene en zeer globale norm van `verantwoorde zorg' (Kwaliteitswet zorginstellingen). De wetgever is ervan uitgegaan dat de zorgaanbieders hieraan door verdere zelfregulering (`veldnormen') invulling zouden geven, maar dat is niet gebeurd. De oude normen van het Bouwcollege vormen dus de enige concrete richtlijnen, naast het `Bouwbesluit' met normen voor de gemeentelijke bouwvergunning. Het is niet te verwachten dat op korte termijn met dezelfde concreetheid en uitgewerktheid een set veldnormen ontstaat, hoewel het veld wel al enige aanzetten heeft gegeven.

Niet alleen voor de kwaliteit van de zorg is duidelijkheid in de normstelling nodig, ook zijn zorgaanbieder en verzekeraars gebaat bij een level playing field dat duidelijkheid schept. Concurreren kan ook met de huisvesting, maar tot een bepaalde grens. Die werd vroeger door de bouwnormen bewaakt. Bepaalde kwaliteitaspecten van het gebouw moeten niet de sluitpost van de begroting worden, waarschuwen Hubben en Sijmons. Zij bepleiten daarom een boedelscheiding van de vorig jaar vervallen bouwnormen. De kern van de bouwkwaliteit moet voor alle partijen omschreven blijven, zodat later niet blijkt dat is gekozen voor al te efficiënte oplossingen in de bouw voor de korte termijn. De minister heeft aangegeven de ontwikkeling nog even te willen aanzien, maar er komt een punt waarop de politiek hier moet spreken.

Joep Hubben is advocaat en hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Jaap Sijmons is advocaat en bijzonder hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Universiteit Utrecht. Beiden als advocaat verbonden aan Nysingh Advocaten Notarissen N.V.

Nieuwe bouwnormen gezondheidszorg, prof.mr. J.H. Hubben en prof.mr. J.G. Sijmons, Sdu Uitgevers Den Haag 2010, ISBN 97 89 01 23 83 94 3


---