ChristenUnie


Burgers hebben er recht op te weten hoe hun belastinggeld wordt besteed

Burgers hebben er recht op te weten hoe hun belastinggeld wordt besteed

08-12-2009 van Dalen woensdag 21 april 2010 10:06 In het debat over het rapport Staes betreffende de kwijting van de Parlement´s begroting over het jaar 2008 riep Europarlementariër Peter van Dalen het EP op om over alle gelden die een parlementariër ontvangt, verantwoording af te leggen. ,,Wij allen hier gaan immers om met geld van de burgers. Die hebben er dus recht op te weten, hoe we dat geld besteden."

Voorzitter,

Het rapport van collega Staes bevat een heel belangrijke paragraaf getiteld " de leden van het Europees Parlement als openbare personen". Dat is een zeer juist gekozen benaming. Ieder lid van dit Parlement is een publieke persoon die op ieder moment aan het publiek moet kunnen verantwoorden, hoe zij of hij werkt. En vooral ook moet kunnen verantwoorden, hoe zij of hij is omgesprongen met de door de belastingbetaler ter beschikking gestelde budgetten. Wij allen hier gaan immers om met geld van de burgers. Die hebben er dus recht op te weten, hoe we dat geld besteden.

In dit Parlement is er qua verantwoording de laatste jaren al veel verbeterd. Maar nog niet over alle gelden van de EP-leden behoeft verantwoording te worden afgelegd. Ik doel dan met name op de 4200 Euro die ieder lid per maand maximaal kan besteden aan de zogenoemde algemene onkosten. Ik moet nu per jaar een fors bedrag betalen om een externe accountant in te huren om die verantwoording te kunnen doen. Dat is natuurlijk vreemd: we moeten die verantwoording gewoon doen ten overstaan van de diensten van dit Parlement, net zoals we dat doen voor onze reis- en verblijfskosten.

Daarom mijn oproep aan u allen, mijn fractieamendement hierover op paragraaf 65 later deze maand te steunen. En uiteraard kom ik er bij de begrotingsbehandeling later dit jaar ook weer op terug.