D66

woensdag 21 april 2010

Raad reageert positief op pleidooi transparantie

Europarlementslid Gerben Jan Gerbrandy heeft opnieuw een hartstochtelijk pleidooi gehouden voor optimale transparantie in de Europese instellingen.

vulkaan

Hij sprak tijdens het debat in Straatsburg over de verantwoording van de uitgaven in 2008. "Europa staat om allerlei redenen onder druk. Druk op de euro, druk tussen communautaire en nationale visies. Dat zet deze spreekwoordelijke vulkaan op scherp. Wat we niet kunnen gebruiken is dat deze vulkaan uitbarst door een slechte financiële verantwoording. Door wantrouwen. De oplossing is volledige transparantie." Gerbrandy zegt dat de lidstaten en ook het EP zelf nu eindelijk eens openlijk verantwoording moeten afleggen over alle uitgaven van Europees geld.

positieve reactie

De Raad heeft tijdens het debat tot ieders verbazing positief gereageerd op het pleidooi van Gerbrandy voor afschaffing van het 40 jaar oude Gentlemen´s agreement tussen de Raad en het Parlement. In dit akkoord is destijds afgesproken dat beide instellingen zich niet bemoeien met elkaars begroting. "Dat was toen nuttig. Intussen zijn zowel Raad als Parlement sterke, volwassen instituties geworden. Die moeten elkaar op volwassen wijze kunnen controleren. "