Extreme prijsconcurrentie zet hele bedrijfstak onder druk

21/04/2010 12:32

FOSAG Belangenbehartiging en Dienstverlening B.V.

De 16e meting van het FOSAG ondernemerspanel (uitgevoerd door USP Marketing Consultancy b.v.) laat zien dat ook de schilders- en onderhoudsbranche zich in zeer slecht weer bevindt. De meting omvat de periode laagseizoen 2009/2010 en laat ten opzichte van het jaar daarvoor dalingen zien van de omzet (totaal - 38%) en van de werkgelegenheid (totaal - 34 %).

De concurrentie neemt toe. Enderzijds komt deze concurrentietoename voort uit activiteiten van ondernemingen uit andere branches, anderzijds door activiteiten binnen de branche. In het laatste geval gaat het vrijwel altijd om prijsconcurrentie. 95% van de bedrijven die meer concurrentie ondervinden van collegabedrijven, geven aan dat de concurrentie plaatsvindt op het gebied van de prijs.

Het ondernemerspanel spreekt zich ook uit over de lobby-activiteiten van FOSAG. De hoogste waarderingen krijgen:


1. Verruiming toepassing verlaagd BTW-tarief (85%)


2. Onderhoud fiscaal aftrekbaar (81%)


3. Onderhoud aan vastgoed intensiveren en versnellen (65%)

Qua belangrijkheid en effect plaatsen de FOSAG-leden het aftrekbaar maken van onderhoud bovenaan.

Kijkend naar de toekomst komt het panel tot de volgende conclusie:

'Hoewel de omzet en de werkgelegenheid afgelopen laagseizoen bij veel bedrijven lager zijn dan het vorige seizoen, overheerst in de markt de negatieve teneur niet; een groot deel van de bedrijven is niet negatief over de ontwikkeling van de omzet en werkgelegenheid en ook de verwachtingen voor het komende hoogseizoen zijn beduidend minder negatief dan de gerealiseerde ontwikkelingen in het afgelopen laagseizoen. Met name de OPZ'er lijkt het goed te gaan. De recessie is dus nog niet voorbij, maar er komen weer positieve geluiden uit de schilders-, onderhouds-, metaalconserverings- en glasbranche.'





http://www.fosag.nl

http://www.fosag.nl