Gemeente Roermond

Doeken in stad maken geschiedenis levend

Woensdag 21 april is met groot materieel een imposant doek van ruim 8½ bij bijna 5 meter opgehangen aan de gevel van het stadhuis. Op dit doek (een kleurenfoto uit het archief van A. Hustinx) is te zien hoe koningin Wilhelmina 65 jaar geleden, vlak na de bevrijding van Roermond, een bezoek brengt aan de stad. Op de achtergrond is de vernielde kathedraaltoren zichtbaar. Het doek is opgehangen in de aanloop naar de Nationale Start van Bevrijdingsdag (5 mei), die dit jaar in Roermond plaatsvindt.

In de komende dagen worden nog meer doeken op verschillende locaties in de stad opgehangen. Vlak voor de Maasbrug, komende uit westelijke richting, zal binnenkort een grote zwartwit foto uit het Gemeentearchief te zien zijn van de kapotgeschoten Maasbrug. Verder worden er kleurenfotos uit het archief van A. Hustinx gebruikt zoals die tegen de gevel van het pand Somers aan de Roerkade. Op de Loesbleik wordt een doek geplaatst met daarop de vernielde Steenen Brug en op de achtergrond de kathedraaltoren. Op de hoek Kruisherenstraat/Hamstraat komt tegen de gevel van de voormalige lectuurwinkel een foto te hangen van de Heilige Geeststraat / Schoenmakersstraat, waarop te zien is dat de bevrijding een feit is. Tot slot wordt een doek geplaatst in het frame tegenover Porta Rura aan de Rijksweg in Herten, waarop te zien is hoe de torens van de Munsterkerk beschadigd zijn door het oorlogsgeweld.

Al deze doeken blijven hangen tot kort na 5 mei en maken deel uit van de activiteiten die het jubileum (65 Jaar Bevrijding Nederland met als thema Vrijheid Wereldwijd) kleur moeten geven. Op 5 mei a.s. zullen o.a. demissionair minister-president Balkenende en oud-premier Kok de activiteiten in de stad bijwonen. Ook de NOS, L1, TVL en Omroep Vox doen verslag. Burgemeester Van Beers: Het zou fijn zijn wanneer de inwoners die dag massaal de Nederlandse driekleur uithangen om deze feestelijke dag extra cachet te geven!

Eerste publicatiedatum: 21-04-2010 Bijgewerkt: 21-04-2010