Gemeente Sint-Oedenrode


Uitreiking Konkinklijke Onderscheiding

Op woensdag 21 april 2010 om circa 10.30 uur wordt een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer Harrie van den Brand, wonende Eerschotsestraat 102 te Sint-Oedenrode, bij gelegenheid van zijn afscheid als secretaris van de Vereniging Landelijk Werkverband Praktijkonderwijs (LWV PRO).
De heer Van den Brand wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
De uitreiking vindt plaats in Hotel De Reehorst, Bennekomseweg 24 te Ede tijdens de jaarvergadering van de LWV PRO.

De heer Van den Brand ontplooit de volgende activiteiten:

Nationaal/Internationaal

1993 heden: lid van het Algemeen Bestuur, lid van het Dagelijks Bestuur, secretaris en projectleider van diverse grote projecten van de LWV PRO.
Het LWV PRO ondersteunt en stimuleert de inhoudelijke ontwikkeling van het praktijkonderwijs en verzorgt de
inhoudelijke belangenbehartiging van deze onderwijssoort op alle niveaus. Bij de vereniging zijn alle scholen/
afdelingen voor Praktijkonderwijs in Nederland aangesloten. Het gaat hierbij om kwetsbare leerlingen die kansrijk worden als het onderwijs en de begeleiding aansluiten bij de mogelijkheden van de leerlingen. Het praktijkonderwijs werd in 1998 ingevoerd en is voortgekomen uit het Voortgezet Speciaal Onderwijs aan Moeilijk Lerende Kinderen. Buitengewoon mag de bijdrage van de heer Van den Brand worden genoemd aan de ontwikkeling van de arbeidstoeleiding, transitie naar de arbeidsmarkt en nazorg voor schoolverlaters uit het praktijkonderwijs. Meer dan 15 jaar heeft betrokkene een voortrekkersrol vervuld bij de inzet van financiën vanuit het Europees Sociaal Fonds in dit verband. Hij heeft op nationaal niveau de verbinding gelegd tussen het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de arbeidsmarkt. Hiermee is een borging ontstaan van waaruit structurele aandacht gegenereerd kan worden voor de positie van de schoolverlaters op de arbeidsmarkt. Naast deze praktische inzet heeft de heer Van den Brand ook internationaal bijgedragen aan de ontwikkeling van arbeidstoeleiding van leerlingen met Special Educational Needs in Europa. Op dit gebied heeft betrokkene via onderzoek en diverse publicaties bijgedragen aan de wetenschappelijke onderbouwing van deze ontwikkeling.

Regionaal

2000 heden: oprichter/initiator/adviseur van het Netwerk Praktijkonderwijs Noordoost Noord-Brabant. De heer Van den Brand heeft met hulp van verschillende branches en de KPC-Groep een curriculum ontwikkeld om het niveau van moeilijk lerende kinderen te bevorderen. Hij schreef een methode voor magazijnbeheer en probeerde met een vijf gelijksoortige scholen een groot aantal branchegerichte cursussen te ontwikkelen die een door de branche erkend certificaat op zouden leveren. Dit project kreeg landelijke bekendheid. In 2000 werd de samenwerking tussen de 5 scholen op initiatief van decorandus in een verenigingsvorm gegoten: het Netwerk Praktijkonderwijs Noordoost Noord-Brabant (Het NPO). Het NPO is een hechte vereniging, die in het belang van de leerlingen degelijk samenwerkt met als resultaat een grote uitstroom naar de arbeidsmarkt, een verbeterde aansluiting op het ROC en een betrouwbare partner in de regio Noordoost Noord-Brabant.

Plaatselijk

1995 heden: bestuurslid van de Culturele Dag Sint-Oedenrode. 2000 heden: secretaris van de Kunststichting Sint-Oedenrode. Van 2005 2009 was de heer Van den Brand
als verantwoordelijk bestuurslid betrokken bij het Kunstproject Slotjes van Sint-Oedenrode 7 waarvan 3. Hij was verantwoordelijk voor het gehele subsidietraject van aanvragen tot verantwoording.

Burgemeester Wernerplein 1 5492 GD Sint-Oedenrode tel: 0413-481911 e-mail: info@sint-oedenrode.nl