Gemeente Zoetermeer

Jongeren denken mee bij planontwikkeling Denemarkenlaan

De locatie aan de Denemarkenlaan wordt ontwikkeld tot een Jongerenhart. Deze ambitie heeft het college van burgemeester en wethouders uitgesproken. De plannen passen binnen de wensen voor de ontwikkeling van een levendige binnenstad en bieden tegelijk een aantrekkelijke oplossing voor het tekort aan betaalbare starterswoningen in Zoetermeer.

"Wij willen een stadscentrum dat aantrekkelijk is voor iedereen, jong en oud. Om te winkelen, te wonen, elkaar te ontmoeten en te genieten," licht wethouder Muijzers toe. "Veel jongeren van onder de 25 jaar verlaten Zoetermeer en dat is jammer. We willen jongeren binden aan de stad want een goede mix van leeftijden, van oud tot jong houdt een stad vitaal en levendig."

De gemiddelde leeftijd van centrumbewoners in Zoetermeer is op dit moment 50 jaar. Voor een aantrekkelijke binnenstad is het belangrijk om ook jongeren in het centrum goede mogelijkheden te bieden. Het Jongerenhart biedt plaats aan jongerenwoningen en verschillende voorzieningen. De plannen moeten bijdragen tot een bruisend en veilig centrum waar ook jongeren zich op hun plek voelen.

"De Denemarkenlaan biedt een unieke kans om aan de rand van het centrum voorzieningen voor jongeren te creëren," aldus wethouder Muijzers. "Ik droom van een bruisend stadscentrum met een Jongerenhart dat voor en door jongeren is bedacht. Meedenken en samen ideeën en oplossingen verzinnen, daar hecht ik aan. Maar we gaan het ook doen op een manier die snel, eenvoudig, leuk en uitdagend is voor jongeren."

In 2009 heeft de gemeente een start gemaakt met de voorbereidingen van een nieuw plan op de locatie Denemarkenlaan. Deze ontwikkellocatie ligt aan de rand van het centrumgebied van Zoetermeer en vormt een entree tot het Stadshart.