Nederlands Debat Instituut analyseert tweede Britse TV-debat

21/04/2010 13:30

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

Debatexperts van het Nederlands Debat Instituut riepen na het eerste Britse TV-debat Nick Clegg van de Liberal Democrats als winnaar uit. Morgenavond volgt het tweede TV-debat in een reeks van drie. Wederom analyseert het debatinstituut de debatvaardigheden van de politieke leiders en wordt het debatformat vergeleken met de in ons land gangbare concepten en regels.

Het debatinstituut voorspelt dat het tweede debat buitengewoon spannend zal worden. Nu de Liberal Democrats naar aanleiding van het sterke optreden van Nick Clegg tijdens het eerste debat verrassend de leiding hebben genomen in de peilingen, ligt er tijdens het tweede debat een enorme druk op de schouders van Gordon Brown en David Cameron. De laatste zal zich donderdagavond moeten presenteren als de enige echte oppositieleider en kandidaat-premier. Gordon Brown zal er vooral op moeten toezien dat hij als zittend premier boven de twee andere lijsttrekkers blijft staan en niet te veel de rechtstreekse confrontatie aangaat. Tegelijkertijd moet hij zich duidelijk onderscheiden van Nick Clegg in het bijzonder, naar wie een deel van de Labour-achterban dreigt over te lopen. Nick Clegg, tot slot, mag er van uitgaan dat zijn opponenten zich deze keer grondig zullen hebben voorbereid om zich tegen hem af te zetten.

De vraag is of het strak geregisseerde debatformat ook deze keer goed uit de verf komt. Tijdens het eerste debat leverde het een wat statisch geheel op. Wel bood het sprekers een eerlijke en ruime kans om hun standpunten te presenteren en inhoudelijk te reageren op elkaar. Voor de kiezer leverde dit een overzichtelijke uitwisseling van argumenten op, waar het bij een verkiezingsdebat om draait. Of dit concept ook een tweede keer stand houdt en niet sleets raakt, valt te bezien.

De debatspecialisten van het debatinstituut en tevens kenners van de Engelse politiek zullen donderdag deze en andere elementen beoordelen. Regelmatig verzorgen zij analyses voor radio en televisie. Zo publiceerden zij onlangs analyses van de lijsttrekkersdebatten in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen en verschenen zij in verschillende media. Ook de lijsttrekkersdebatten in aanloop naar de aankomende Tweede Kamerverkiezingen zullen worden geanalyseerd.

Vanavond volgen Roderik van Grieken (directeur en oprichter van het Nederlands Debat Instituut) en Donatello Piras (hoofdtrainer/debatleider) het tweede Engelse TV-debat. Voorafgaand aan en na afloop van het debat is het debatinstituut bereikbaar voor commentaar.





http://www.debatinstituut.nl