Gemeente Nieuwegein

woensdag, 21 april 2010

OFFICIELE OVERHANDIGING TWEEDE EDITIE BEELDKRANT VAN HET HART

Het programma

Het Infocentrum Binnenstad is vanaf 13.00 uur open voor het publiek. Het officiële programma start om 15.30 uur en ziet er als volgt uit:

15.30 uur Inleiding wethouder Bert Lubbinge, gevolgd door overhandiging van de beeldkrant aan M.Provoost

15.45 uur Reactie van Michelle Provoost

16.00 uur Korte wandeling naar de bouwput o.l.v. Sandra Zwart, stedenbouwkundig ontwerper binnenstad

17.00 uur Terug in het infocentrum voor een feestelijk glaasje.

18.00 uur Einde

Achtergrondinformatie

Nieuwegein bouwt een nieuwe binnenstad. In het kielzog van toonaangevende architecten krijgt geleidelijk ook een reeks permanente en tijdelijke kunstwerken gestalte. Eén van die tijdelijke kunstwerken is Van het Hart, een meerjarige fotografieopdracht van beeldend kunstenaar Paulien Oltheten. Gedurende langere tijd volgt Oltheten met haar camera, pen, potlood en papier de ontwrichtende bouwactiviteiten in de binnenstad en laat zij zien hoe mensen hiermee omgaan. De resultaten van haar zoektochten in Nieuwegein zijn te zien op deze site en ook in een serie beeldkranten te zien. Deze worden de komende jaren gratis onder bewoners van de binnenstad en andere belangstellenden verspreid. Voor deze tweede editie schreef de Utrechtse romancier en kunstcriticus Robbert Welagen (1981) een column. Het International New Town Institute (INTI) in Almere ondersteunt deze beeldkrant.

Paulien Oltheten (Nijmegen, 1982)

Paulien Oltheten ging na de Kunstacademie in Den Bosch naar de Rijksacademie in Amsterdam. Vrijwel direct hierna trok zij de aandacht met haar boek Theorie van de straat (NAi-uitgevers, 2007), waarin zo'n 100 foto's overal vandaan zijn samengebracht. Recent werd Oltheten genomineerd voor de Volkskrant Kunstprijs 2010 en voor de Van Bommel-Van Damprijs.

Het werk van Paulien Oltheten laat een mengeling zien van spontane momenten, die zij op straat tegenkomt en van de enscenering die zij hierin zelf aanbrengt. Zij vraagt mensen een bepaalde houding aan te nemen, vast te houden of typische bewegingen (soms eindeloos) te herhalen. Haar foto's krijgen daarom allemaal een merkwaardig soort spanning.

Van het Hart - 2

In de tweede editie van deze Nieuwegeinse beeldkrant zijn foto's te zien die Oltheten afgelopen winter in Nieuwegein maakte. Voor een vergelijk van verschillende new town binnensteden toog de kunstenaar dit maal naar Almere in de Zuidelijke Flevopolder en Cergy-Pontoise bij Parijs.

De opmaak van de krant (van grafisch ontwerper Hans Gremmen) doet in eerste instantie denken aan een willekeurig plakboek. Dat komt vooral omdat Oltheten haar foto's veelal van commentaar voorziet. Nu eens met tekst op de foto zelf, dan weer met kleine tekeningetjes, of door er beschreven `'geeltjes'' bij te plakken. Langer naar haar foto's kijkend, krijg je geleidelijk door, dat dit commentaar het zo onderzoekende karakter van haar foto's onderstreept. Het geeft datgene wat er op straat gebeurt, veel meer betekenis en maken Oltheten samen met haar speciale manier van kijken uitermate geschikt als documentairemaker van Nieuwegein.

Meer informatie

Voor meer informatie over Paulien Olthetens Van het Hart of over andere kunstprojecten in de binnenstad kunt u contact opnemen met Lia Gieling, projectleider kunst in de binnenstad, Projectbureau Binnenstad, 030 - 752 6309 / 06 - 13 59 40 45,
l.gieling@nieuwegein.nl.

---

---