Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Akkoord over coalitie Hoogezand-Sappemeer

Pvda, Groen Links, Lokaal Centraal en D66 in het college

Â

De zes partijen die in de afgelopen weken hebben onderhandeld over de totstandkoming van een coalitie, hebben ingestemd met de tekst van het coalitieakkoord. Ook hebben zij aangegeven welke partijen naar hun mening deel moeten uitmaken van het nieuwe college van burgemeester en wethouders. Daarbij heeft elk van de partijen aangegeven welke argumenten aan hun keuze ten grondslag liggen. Daaruit is gebleken, dat het college van Burgemeester en Wethouders zal bestaan uit de Partij van de Arbeid, Groen Links, Lokaal Centraal en D66.

Deelname aan het college van de Partij van de Arbeid, Groen Links en Lokaal Centraal is door alle zes partijen geadviseerd. In de argumentatie daarvoor komen de volgende begrippen naar voren: goede samenwerking in de afgelopen jaren, betrouwbaar, loyaal, van elkaar op aan kunnen, in staat gebleken een team te vormen. Ook wordt het vertrouwen uitgesproken, dat deze samenwerking in de komende jaren op dezelfde voet kan worden voortgezet.Â

Â

Eveneens adviseren alle zes partijen de deelname van een vierde partij aan het college. Maar over de keuze van die 4e partij verschillen de meningen. Een meerderheid van de partijen geeft echter de voorkeur aan deelname van D66 aan het college. Zij zijn van mening dat D66 goed past in de coalitie op basis van zijn programma en de ambities die tijdens de onderhandelingen zijn uitgesproken.

Â

Het bovenstaande betekent dus dat het college van Burgemeester en Wethouders uit 4 partijen zal bestaan uit 5 wethouders, die allen hun betrekking in deeltijd (80%) uitoefenen. Dit brede draagvlak in de gemeenteraad en in de lokale gemeenschap is nodig gelet op de problemen, waarvoor raad en college zich in de komende jaren zien geplaatst.

Â

In de komende dagen zal tussen de Partij van de Arbeid, Groen Links, Lokaal Centraal en D66 worden verder gepraat over de wethouderskandidaten en de portefeuilleverdeling. Deze gesprekken zijn erop gericht, dat volgende week het nieuwe college en het coalitieakkoord kunnen worden gepresenteerd.

Â

In de raadsvergadering van 10 mei 2010 kunnen dan de wethouders worden benoemd.