Universiteit Twente



Aftellen naar 38e Batavierenrace is begonnen

21 april 2010

De Batavierenrace, 's werelds grootste estafetteloop, gaat komend weekend van start. Op vrijdag 23 april schiet rector Kortmann (RU) om middernacht ruim achtduizend hardlopers vanuit het Universitair Sportcentrum in Nijmegen weg. Op zaterdagmiddag 24 april finishen de eerste teams rond half zes op de campus van de Universiteit Twente in Enschede. Dit jaar vormt de Batavierenrace het decor voor de feestelijke afsluiting van de Nationale Sport Week in het centrum van Enschede. Na afloop van de race vindt het Batavierenfeest plaats op de campus van de UT; het grootste studentenfeest van de Benelux waar dit jaar twaalfduizend bezoekers worden verwacht.

Met 330 ploegen aan de start, belooft de Batavierenrace dit jaar weer een spannende strijd te worden. In het universiteitsklassement is het team van de Rijksuniversiteit Groningen, dat de vorige drie edities won, grote favoriet voor de titel. In 2009 legden ze de route binnen 10 uur en 35 minuten af. De universiteitsteams van ondermeer Twente, Nijmegen en Wageningen zullen echter ook alles op alles zetten om de SUSA Universiteitscompetitie te winnen. In het algemeen klassement zetten de meeste mensen hun geld op teams zoals Aeolus en Suicide Bunnies, winnaars van recente edities. Dit jaar doen ruim achtduizend deelnemers mee aan de race, waaronder bijna vierhonderd internationale deelnemers, uit ondermeer Groot-Brittannië, Noorwegen en Hongarije.

Feestelijke afsluiting
Voor de start in Nijmegen, waar rector Kortmann van de Radboud Universiteit Nijmegen de lopers wegschiet, vinden diverse optredens plaats van een coverband, een sambaband en een DJ. Ook kunnen aanwezigen meedoen aan een salsaworkshop en genieten van capoeira demonstraties en een acrobatische show.
Bij de laatste herstart, op de Oude Markt in het centrum van Enschede, ontmoeten twee sportfeesten elkaar. Vóór de start van de laatste etappe vindt hier namelijk de feestelijke afsluiting van de Nationale Sport Week plaats. Tijdens het programma dat entertainment en sport combineert, worden er diverse verrassende sportdemonstraties gegeven, onder andere door straatvoetballer Soufiane Touzani. Verder treedt zanger Hansen Tomas op. Operazanger Sef Thissen zal het Nationale Sportlied 'Mijn Hart is Oranje' zingen. Er zal bovendien een gezamenlijke warming-up plaatsvinden waarmee zowel lopers als publiek klaar voor de start zullen zijn. Na de uiteindelijke finish op de campus van de Universiteit Twente barst het Batavierenfeest los, het grootste studentenfeest van de Benelux waar dit jaar zo'n twaalfduizend mensen worden verwacht.

Batavierenrace
De Batavierenrace is 's werelds grootste estafetteloop. Ieder jaar in het laatste weekend van april rennen bijna 8.000 atleten vanaf het Universitair Sportcentrum in Nijmegen via Duitsland, de Achterhoek en het centrum van Enschede naar de campus van de Universiteit Twente in Enschede. De totale lengte van het parcours bedraagt 177 kilometer, een afstand die de snelste ploegen in minder dan 11 uur afleggen. De Batavierenrace telt 25 etappes die door teams van 25 studenten worden afgelegd. Dankzij een recordaantal inschrijvingen verwacht de organisatie dit jaar weer een gooi te kunnen doen naar het eigen wereldrecord dat stamt uit 2007. Toen liepen er 7.841 deelnemers mee. De race wordt georganiseerd voor en door studenten en bestaat al sinds 1973.

Bericht voor de redactie
Voor meer informatie, beeldmateriaal of interviews kunt u contact opnemen met:
Floris Rooijmans
024-3615876 / 06-20694530 / pers@batavierenrace.nl Heyendaalseweg 141, 6525 AJ Nijmegen
www.batavierenrace.nl