Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 21 april 2010

Vrijwilligers en beroeps van Brandweer Alkmaar gaan op in één organisatie

De vrijwilligers en de beroepsmedewerkers van Brandweer Alkmaar gaan samen op in één afdeling Repressie. Dit is een gevolg van het besluit dat het college van burgemeester en wethouders heeft genomen om een nieuwe hoofdstructuur als basis te nemen voor de verdere organisatieontwikkeling van de brandweer.

De hoofdstructuur vloeit voort uit de in 2009 in gang gezette organisatieontwikkeling en is gericht op de vorming van één brandweerorganisatie, die de door de gemeenteraad bepaalde dekkingsgraad haalt van 80%, wat inhoudt dat de brandweer in 80% van de gevallen binnen wettelijk normtijden op de plaats des onheils aanwezig is. Dit gebeurt onder meer door een eerste uitruk vanaf de nieuwe kazerne aan de Helderseweg, die op werkdagen wordt verzorgd door beroeps en 's avonds, 's nachts en in de weekenden door beroeps samen met de vrijwilligers. Hierbij wordt uitgegaan van een voltijdse bezetting op de kazerne, echter zonder verplichte kazernering van vrijwilligers.

De nieuwe afdeling repressie, die verantwoordelijk is voor de brandbestrijding en de hulpverlening, staat onder leiding van het afdelingshoofd Repressie. De bestaande korpsen zullen daarbij als ploeg en/of post herkenbaar blijven. Dit als resultaat van het overleg met zowel vrijwilligers, beroepskrachten en Ondernemingsraad. Bekeken wordt nog of de korpsactiviteiten van vrijwilligers in een aparte vereniging kunnen worden ondergebracht.

De hoofdstructuur wordt binnenkort verder uitgewerkt, waarbij ook de bezetting en functies van de verschillende organisatieonderdelen worden ingevuld. De nieuwe organisatie treedt komend najaar in werking na de ingebruikname van de nieuwe brandweerkazerne aan de Helderseweg.