Rechtbank Alkmaar


Anderhalf jaar cel en betalen schadevergoeding voor oplichting

Alkmaar, 21 april 2010 - De rechtbank Alkmaar heeft vandaag een 51-jarige man wegens oplichting van verschillende slachtoffers en wegens witwassen veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk. Een en ander heeft zich afgespeeld in de periode van 2006 tot medio 2008. Alleen al de direct vast te stellen schade die een bejaard echtpaar door zijn toedoen heeft geleden, heeft de rechtbank vastgesteld op een bedrag van meer dan zeshonderdduizend euro. Voor een van de feiten heeft de rechtbank, anders dan de officier van justitie, geen bewijs gevonden.

De benadeelde partijen kunnen hun vorderingen slechts bij de curator indienen, omdat de verdachte onlangs op eigen verzoek failliet is verklaard. Wel heeft de rechtbank aan de verdachte de maatregel opgelegd om aan drie benadeelden in totaal EUR 626.350,- aan schadevergoeding te betalen.

Aan het voorwaardelijk strafdeel van zes maanden is een bijzondere voorwaarde verbonden die behandeling op een forensisch psychiatrische afdeling mogelijk maakt. Bij de strafmaat is rekening gehouden met de opgelegde betalingsverplichting. Ook is gelet op de gezondheidstoestand van de verdachte en op de gevolgen die de zaak voor de verdachte al heeft gehad, onder andere door stevige publiciteit en door een gedwongen verhuizing.

Daarnaast heeft de rechtbank vandaag uitspraak gedaan in de ontnemingszaak tegen dezelfde man.
De rechtbank heeft bepaald dat de in de strafzaak veroordeelde man niets aan de Staat hoeft te betalen, omdat is bepaald dat het door hem behaalde voordeel moet worden terugbetaald aan de benadeelden.

LJ Nummers

BM1849
BM4857

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Alkmaar
Datum actualiteit: 21 april 2010 Naar boven