Gemeente Apeldoorn

Nummer 73
Datum 21-04-2010

Gastouderopleiding primeur voor Apeldoorn

Als eerste gemeente in Nederland is Apeldoorn gestart met het succesvol opleiden van mensen in een uitkeringssituatie tot gediplomeerd gastouder. Drieluik Projecten uit Almere verzorgt de opleiding van deze nieuwe gastouders. Na het afronden van deze opleiding kan de groep bij de gastouderbureaus Flexmoeders.nl en Mr Nosey van Parentis rekenen op een baan. Meerdere gemeenten in Nederland volgen het voorbeeld van Apeldoorn.

Voor steeds meer werkende ouders met jonge kinderen is kinderopvang onmisbaar. De behoefte aan flexibele opvang, bij voorkeur dicht bij huis, neemt toe. Het inschakelen van een gastouder biedt uitkomst. Tot 2008 verdubbelde het aantal kinderen in de gastouderopvang van zeventigduizend naar honderdveertigduizend. Dit aantal stijgt nog steeds. Gevolg is een groot tekort aan gekwalificeerde beroepskrachten en aan door de GGD goedgekeurde locaties voor deze vorm van kinderopvang.

Arbeidsparticipatie vrouwen
De samenwerking van het team werkgeversdiensten van de gemeente Apeldoorn, Drieluik Projecten en Parentis biedt uitkomst. Doel is het aantal gastouders vergroten, door werkloze mannen en vrouwen onder intensieve begeleiding op te leiden en aan een baan in de gastouderopvang te helpen. De effecten zijn direct merkbaar. Zo neemt met name de arbeidsparticipatie van vrouwen toe en stromen meer vrouwen door van een parttime naar een fulltime baan. Daarnaast krijgen (allochtone) mannen en vrouwen de mogelijkheid om deel te nemen aan (inburgerings)cursussen. De gemeente Apeldoorn selecteert kandidaten voor het project en geeft ondersteuning en begeleiding bij de omschakeling van uitkering naar betaald werk. De gastouderbureaus verzorgen de intake van potentiële gastouders en nemen hen vervolgens in loondienst.

Herintegratie
Gemeente, Drieluik Projecten en Parentis zien in deze opleiding de oplossing voor het aantal knelpunten in zowel de gastouderopvang als de herintegratie van uitkeringsgerechtigden. Wethouder Hans Wegman van de gemeente Apeldoorn: "We zijn er trots op dat de gemeente Apeldoorn als eerste in Nederland actief aan de slag is gegaan om mensen in een uitkeringssituatie op te leiden tot gastouder." Ook manager Sandra Schaft van Drieluik Projecten is positief: "De kwaliteit van de opleiding is hoog en de motivatie van de deelnemers is groot. Een ideale combinatie om te komen tot een duurzame arbeidsparticipatie." Het traject is inmiddels ook gestart in de gemeenten Deventer, Amersfoort, Lelystad, Amsterdam en Drechtsteden.