Gemeente Doetinchem

Persbericht, 21 april 2010

Nieuw jacht- en visbeleid gemeente Doetinchem vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders heeft de nieuwe beleidsplannen voor jacht- en viswetgeving binnen de gemeente Doetinchem vastgesteld. In het nieuwe jachtbeleid komen zowel de omgang met de reguliere jacht als schadebestrijding aan de orde. Voor wat betreft het visbeleid bestond voorheen onduidelijkheid of er wel of niet gevist mocht worden in gemeentelijke wateren. Dat is met het nieuwe beleidsplan Vissen in Doetinchem verleden tijd.

Enkele uitgangspunten van het opgestelde beleidsplan Jachtwetgeving binnen de gemeente Doetinchem zijn:

1. Het niet toestaan van de jacht op de drie grote gemeentelijke natuurterreinen en Wehlse Broeklanden
2. Het laten uitvoeren van schadebestrijding door de wildbeheereenheden
3. En het aanstellen van een gemeentelijke faunabeheerder.

Wanneer wordt ingegrepen?
Op smalle landschappelijke singels wordt de wildbeheereenheid in de gelegenheid gesteld om het faunabeheer op een goede wijze uit te oefenen en schade aan landbouwgewassen te beperken. Op de grote gemeentelijke natuurterreinen staan natuurbeleving en rust centraal. Hier wordt uitsluitend ingegrepen op het moment dat grote schade dreigt of dat er een medische noodzaak tot ingrijpen is.

Waar mag je vissen?
Doel van het beleidsplan Vissen en Doetinchem is om het voor iedereen helder en duidelijk te maken waar wel en niet gevist kan worden en op welke wijze de visser de wettelijk vereiste schriftelijke toestemming kan verkrijgen. In het beleidsplan is vastgesteld dat de Hengelsport Federatie Midden Nederland voor de duur van drie jaar wordt gemachtigd om de wettelijk vereiste schriftelijke toestemming te regelen en de vijvers op te nemen in de lijst met kleine viswateren. Daarna kan iedereen die in het bezit is van een kleine of een gewone VISpas op de aangewezen plaatsen langs de waterkant vissen.