Groen!

Verstoord luchtverkeer: veiligheid moet primeren op winst

door Bart Staes (Europese fractie) op 20 april 2010 in "Mobiliteit en verkeersveiligheid"

De mobiliteit in Europa kende de laatste dagen een ware gedaanteverwisseling. De chaos werd deze keer niet veroorzaakt door een ongeval, de strijd tegen de klimaatverandering of een staking van de bagage afhandelaars, maar door de natuur zelf die 'as in de motoren' strooit. Bart Staes, Groen! Europarlementslid: "Het gevaar hiervan mag niet onderschat worden. Eurocontrol heeft goed werk geleverd en effectief veiligheid boven alles gezet. Nochtans is de druk van de luchtvaartmaatschappijen groot om het luchtruim terug vrij te geven".

Groen! vraagt daarom om het vliegverbod pas op te heffen als zeker is dat de veiligheid van passagiers en piloten niet in het gedrang is. Staes: "Veiligheid is niet iets dat alleen in handen van luchtvaartmaatschappijen mag gelegd worden."

Groen! hekelt ook het winstbejag van de luchtvaartmaatschappijen die beweren miljoenen euro's te verliezen. Staes relativeert dit: "Europese luchtvaartmaatschappijen verdienen jaarlijks 14 miljard euro extra doordat kerosine niet belast wordt. Terwijl de situatie voor het (spoor)wegverkeer helemaal anders is. Dit plaatst dergelijk 'verlies' toch wel in een ander perspectief."

De gevolgen van vulkaanuitbarsting voor het vliegverkeer maken vooral duidelijk dat het Europees verkeersbeleid faalt. "Er moet dringend nagedacht worden over de toekomst van dit beleid. Investeren in spoorwegen voor korte en middellange afstanden is een absolute must. Groen! roept alle Europese lidstaten op om nieuwe prioriteiten te stellen in de nationale en internationale verkeersagenda's en de nodige fondsen vrij te maken voor een degelijk spoorwegnet.

Staes:" Dankzij de bijkomende inspanningen van de spoorwegmaatschappijen zijn heel wat passagiers veilig op hun bestemming geraakt. Het spoor is de enige manier om mobiliteit te verzekeren en klimaatverandering tegen te gaan."

Afgelopen maandag hielden de Europese ministers van transport een bijzondere vergadering inzake het verstoorde luchtverkeer door de aswolk uit IJsland. Siim Kallas, commissaris voor Transport, verzekert dat voor de Commissie veiligheid boven winst staat, maar na een aanbeveling van diverse experten, is het luchtruim intussen terug opengesteld.

Contact: Bart Staes -
Deel Deel
Bart Staes

Europees Volksvertegenwoordiger
www.bartstaes.eu