Politie neemt geld en goederen van criminelen af

21/04/2010 15:30

VTS Politie Nederland

In vijf pilotregio's heeft de politie vorig jaar meer dan 25 miljoen Euro aan geld en goederen afgenomen van criminelen. Dat is zeven keer meer dan gemiddeld de jaren ervoor. De afkomst van het afgenomen geld varieert van het aanpakken van patsers tot en met grote internationale witwasonderzoeken. De politie heeft meer financiële delicten aangepakt en rechercheert meer en slimmer (financieel). Dit alles in het kader van het politieprogramma Financieel Economisch Criminaliteit (FinEC), waarmee de politie, samen met ketenpartners als het Openbaar Ministerie meer en meer de focus legt op het afnemen van geld en goederen van criminelen. FinEC is opgericht in het kader van het Programma Versterking Aanpak Georganiseerde Misdaad waarmee de regering ernstige vormen van criminaliteit een halt wil toeroepen. Misdaad mag niet lonen.

De vijf politieregio's Kennemerland, Flevoland, IJsselland, Hollands Midden en Gelderland-Midden hebben vorig jaar als FinEC pilot gefunctioneerd In de vijf pilots is de Financiële Recherche versterkt met financieel experts, bestuurskundigen, infomedewerkers, informatieanalisten en digitale deskundigen, zijn korpsbreed FinEC opleidingen verzorgd, zijn extra financiële delicten als fraude en witwassen aangepakt, wordt slimmer (financieel) gerechercheerd, beter samengewerkt met ketenpartners en ligt de focus op het afnemen van crimineel verkregen geld en goederen. In totaal zijn inmiddels honderden collega;'s opgeleid; van wijkagent tot rechercheur,van analist tot bestuurskundige en tientallen extra financiële experts geworven.

Kookboek

Alle ervaringen, tips en trucs om beter financieel te rechercheren zijn door het programma FinEC gebundeld in een "FinEC Kookboek, recepten tegen fout geld". Andere politieregio's en ketenpartners kunnen de recepten uit het kookboek gebruiken om ook meer en slimmer financieel te rechercheren en meer geld en goederen af te nemen van criminelen.

Vandaag is het eerste exemplaar door de programmamanager Frederik Jansen aangeboden aan Arie IJzerman, directeur Rechtshandhaving en Criminaliteitsbestrijding van het ministerie van Justitie. Bij de aanbieding meldde Jansen dat de FinEC pilots worden uitgebreid naar de Bovenregionale Recherche en het KLPD. Vorige week nog pleitte Minister Hirsch Ballin voor een uitbreiding van de wettelijke mogelijkheden om criminelen hun vermogen af te nemen.