Gemeente Helmond


Nieuwe college: We gaan het samen doen

Het nieuwe college van burgemeester en wethouders heeft zin om aan de slag te gaan.

Samen Daadkrachtig. Dat is de naam van het coalitieprogramma van het nieuwe Helmondse college. Frans Stienen, Margreet de Leeuw, Yvonne van Mierlo, Peter Tielemans en Jan van den Heuvel zijn de nieuwe wethouders. Samen met burgemeester Fons Jacobs vormen zij het college.

Van links naar rechts: Peter Tielemans, Jan van den Heuvel, Yvonne van Mierlo, burgemeester Fons Jacobs, Margreet de Leeuw, gemeentesecretaris Ad Marneffe en Frans Stienen.

D66-wethouder Jan van den Heuvel onder andere verantwoordelijk voor Wijkgericht Werken geeft namens het college aan dat er de komende vier jaar flink bezuinigd moet worden. Toch ziet hij die periode met vertrouwen tegemoet. Samen gaan we van Helmond een nóg aantrekkelijkere stad maken.

Zin om aan de slag te gaan

Al twintig dagen na de gemeenteraadsverkiezingen was de coalitie in Helmond rond. Volgens Van den Heuvel verliepen de onderhandelingen zo soepel omdat de coalitiepartijen het snel met elkaar eens waren. De sfeer onderling was goed, vertelt hij. We hebben vertrouwen in elkaars kwaliteiten. Dat vertrouwen is de basis voor een goede samenwerking. Ik heb zin om samen met mijn nieuwe collegas aan de slag te gaan.

Samen Daadkrachtig

Dat vertrouwen en die goede samenwerking hebben geleid tot een coalitieprogramma met de naam Samen Daadkrachtig. Volgens Van den Heuvel staat daarin samenwerking centraal. En niet alleen de samenwerking binnen het college. Met die samenwerking doelen we zeker ook op de samenwerking met de inwoners van Helmond. We kunnen het als college niet alleen. We hebben draagvlak nodig.

Luisteren naar de burger

Het nieuwe college heeft zich dan ook voorgenomen de komende periode goed te gaan luisteren naar de burger. Wat moet er anders? En wat gaat er juist goed? Maar de Helmonders moeten ook begrijpen dat we in een moeilijke periode zitten met de nodige beperkingen, benadrukt de wethouder. We hebben geen zakken vol met geld. We zitten middenin een zware recessie. Dat neemt echter niet weg dat we gaan proberen om op een creatieve manier te zoeken naar mogelijkheden om Helmond sterker uit deze periode te laten komen.

Wijkgericht

Verder komt de focus de komende vier jaar meer te liggen op de Helmondse wijken. Die verdienen meer aandacht, vertelt Van den Heuvel. De wijkbewoners zullen nauw betrokken worden bij dat proces. Ook hier gaan we goed luisteren naar de wijkbewoners . Zij kennen de wijk beter dan wie dan ook. We proberen als college die wensen en eisen te vertalen naar beleid. Wat moet er anders? Hoe gaan we dat realiseren? En wanneer gaan de Helmonders er iets van merken?

Goede communicatie

Volgens Van den Heuvel is communicatie daarbij van essentieel belang. Je moet helder zijn, maar vooral ook eerlijk en transparant. Dan is het begrip vanzelf groter bij de burger. We kunnen niet elke wijk tegelijkertijd upgraden. Er moeten keuzes gemaakt worden. Sommige wijken hebben nou eenmaal prioriteit. Door duidelijk te communiceren krijg je vanzelf de medewerking van de wijkbewoners.

Sneller en effectiever handelen

De manier waarop gecommuniceerd tussen burger en gemeente verandert wel. Zo verdwijnen de huidige klankbordvergaderingen. Dat kan effectiever. Er zal voortaan op drie niveaus overleg plaatsvinden over de Helmondse wijken. Zo komt er een wijkoverleg, waarin vergaderd wordt tussen professionals met als doel de problemen in de wijk direct op te lossen. Daarnaast komen er wijktafel waarin naar de toekomst van een buurt gekeken wordt. Naast de professionals is ook het voltallige college daarbij aanwezig. En tot slot vindt eens in de vier jaar een wijkbezoek plaats van het college. We hopen op deze manier sneller en effectiever te kunnen handelen, aldus van den Heuvel.

Vertrouwen

De wethouder ziet de komende vier jaar met vertrouwen tegemoet en dat wil hij alle Helmondse inwoners graag laten weten. Ik hoop dat we onze doelstellingen waar kunnen maken. Maar daar hebben we u voor nodig! Alleen kunnen we het niet. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we er samen met u voor kunnen zorgen dat Helmond een aantrekkelijke stad blijft om te wonen, te werken en te verblijven.

Foto: Jan van de Laar Fotografie
Tekst: Koen Chatrou TextVast