Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Monumentale bomen in Zuidoost aangewezen

---

Monumentale bomen in Zuidoost aangewezen

21 april 2010

Het dagelijks bestuur heeft onlangs de lijst van `bijzonder beschermwaardige houtopstanden' ofwel monumentale bomen in Zuidoost vastgesteld. Bewoners hebben diverse bomen aangemeld voor deze lijst waarna de adviescommissie monumentale bomen de aanvragen heeft beoordeeld. Per boom heeft de adviescommissie een advies uitgebracht.

Stadsdeel Zuidoost is een stadsdeel in ontwikkeling waarbij het wonen in een stedelijke omgeving omgeven door groen en water centraal staat in de vernieuwing. Het behoud en de aanleg van een duurzaam bomenbestand is een belangrijk onderdeel van de groenvernieuwing. Nieuwe bomen worden op een dusdanige wijze geplant dat ze zich volop kunnen ontwikkelen.

Adviescommissie
In Amsterdam Zuidoost staan echter diverse bomen die een monumentaal karakter hebben voor bewoners van het stadsdeel. Bewoners konden deze bomen aanmelden waarna de adviescommissie, bestaande uit bewoners van stadsdeel Zuidoost, hoofdopzichter van de gemeente Amstelveen, een boomdeskundige van de Bomenstichting en de boomconsulent van de gemeente Amsterdam, de aanmeldingen heeft beoordeeld.

Criteria
Van de 29 aanmeldingen van bewoners wordt voorgesteld om 13 aanmeldingen af te wijzen. Het belangrijkste criterium dat de adviescommissie hierbij hanteerde was dat de boom in ieder geval 30 jaar of ouder moet zijn, vervolgens werd getoetst of de boom aan minimaal een van de andere criteria voldeed:

* esthetische en de belevingswaarde

* cultuurhistorische waarde

* natuurwetenschappelijke en ecologische waarde
* dendrologische waarde

De bomen die in aanmerking komen voor de titel monumentaal zijn onder meer `de boom die alles zag' bij Kruitberg, de moerbeiboom bij Kelbergen 49 en de amberboom bij Geerdinkhof 96.

Emile Jaensch, portefeuillehouder Beheer en Milieu, is tevreden over de uitkomst. "Het proces was wat aan de lange kant, maar ik vind het mooi om te zien hoezeer bewoners betrokken zijn bij de bijzondere bomen in het stadsdeel. Bomen die sfeerbepalend zijn voor een buurt of een belangrijke betekenis voor bewoners hebben, krijgen hiermee de status die zij verdienen."

Schaduwlijst
Bomen die binnen een redelijke termijn in aanmerking kunnen komen voor de lijst van monumentale bomen, komen in aanmerking voor een schaduwlijst. De adviescommissie heeft over de schaduwlijst eveneens een advies uitgebracht.

De lijst van monumentale bomen in Zuidoost en de schaduwlijst worden na vaststelling ter inzage gelegd in het Informatiecentrum van stadsdeel Zuidoost, Anton de Komplein 150. In de loop van april zal een publicatie verschijnen waarin de aangewezen monumentale bomen worden opgenomen.

Groen stadsdeel
Zuidoost is een van de groenste stadsdelen van Amsterdam. De groene omgeving is voor veel mensen dan ook een reden zich in Zuidoost te vestigen. Elk jaar wordt veel geïnvesteerd in het groen. Een indicatie: Het afgelopen plantjaar werden ruim 1800 bomen geplant en zagen 45.000 bloembollen het licht. Verder werden ruim 190.000 heesters en 23.000 haagplantsoen aangeplant en bloeiden 3000 winterviolen in bloembakken. Het nieuwe Bijlmerpark dat in 2011 wordt afgerond, krijgt steeds meer vorm en kent straks uiteenlopende sferen met een natuurpark, een deel met sport en spel, een Bijlmerbomentuin, een recreatieweide, uitkijkheuvels en diverse waterpartijen.
---