De kracht van de Chinese munt 21/04/2010 16:08

PR Newswire

RIJSWIJK, Nederland, April 21, 2010 /PRNewswire/ -- De tweede China Structural Development Monitor (CSDM), een gezamenlijk initiatief van pensioenuitvoerder en vermogensbeheerder Mn
Services en het Europe China Institute van Nyenrode Business Universiteit, verrast in aantal opzichten. Met name opvallend is dat de Chinese middenklasse niet langer verwacht dat de Chinese munt de aankomende vijf jaar fors in waarde zal stijgen; een kwartaal geleden werd dit nog als een grote bedreiging gezien.

Hiermee legt De Chinese middenklasse de roep van het westen
tot appreciatie van de valuta naast zich neer. De vraag is echter of China - op de langere termijn - echt beter af zal zijn met het vasthouden aan dit beleid, wanneer zij zich daarmee van de (Westerse) wereld dreigt te isoleren en een te eenzijdig groeimodel in stand houdt. "De CSDM toont in ieder geval aan dat aan de dreiging van de Verenigde Staten om China als "valuta manipulator" te betitelen - vanuit Chinees gezichtsveld - het Westen hier te veel waarde aan toekent" aldus Anne-Marie Munnik, hoofd strategie en research van Mn Services.

Vorig jaar startte Mn Services als opdrachtgever samen met het Europese China Institute een terugkerend panelonderzoek in China, de China Structural Development Monitor. In dit kwalitatieve onderzoek wordt de Chinese sociaal-politieke en economische ontwikkeling en het investeringsklimaat in China voor de middellange termijn in kaart gebracht. Een vast panel, samengesteld uit de snel groeiende middenklasse in China, vormt de unieke basis van deze kwalitatieve monitor. De mening van het panel geeft unieke inzichten vanuit China, die tot uitdrukking komen in de CSDM-index.

De eerste CSDM die in december 2009 is gepubliceerd gaf een
optimistisch beeld, ondanks dat China ook nog te leiden had van de economische crisis. Per saldo toonde de Chinese middenklasse zich positief over de middellange termijn, zowel wat betreft het algemene beeld als over de persoonlijke situatie. De tweede CDSM toont nu dat het optimisme van de Chinese middenklasse wat is afgenomen, en dit juist in een periode dat de wereld met verwondering en bewondering naar de groei in China kijkt. Men is met name pessimistischer geworden over de ontwikkeling van het Chinese sociale zekerheidsysteem en de hiermee gepaard gaande eigen kosten voor pensioenen, onderwijs en gezondheidszorg.

Waar men veel positiever over is geworden ten opzichte van het voorafgaande kwartaal, is de valuta; een forse stijging van de renminbi wordt niet langer als risico gezien.

Over Mn Services

Mn Services beheert een vermogen van ca. EUR 62 miljard voor een groeiend aantal opdrachtgevers. Daarnaast voert het bedrijf de pensioenadministratie uit voor ruim 1,8 miljoen mensen en meer dan 36.000 werkgevers. Hiermee is het bedrijf een van de grotere onafhankelijke uitvoerders van vermogensbeheer en pensioenadministratie in Nederland.

Als internationaal pensioenhuis met Nederlandse wortels heeft Mn Services veel ervaring met de complexe invulling van tweede pijler pensioenen. De organisatie is bereid haar kennis en ervaring te kunnen delen met beleidsmakers in China.

Over Nyenrode

Nyenrode Business Universiteit is opgericht door het bedrijfsleven en behoort tot de oudste en meest vooraanstaande business schools en business-universiteiten van Europa. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op leidende functies in een internationale omgeving. Het Nyenrode Europe China Institute ondersteunt bedrijven, overheden, universiteiten en media bij de kansen en uitdagingen die zij tegenkomen in hun relaties met China. Dit doet zij met programma's als de China Masterclasses, conferenties en toegepast onderzoek.

noot voor de redactie,