Gemeente Heerenveen

2010 2014 voor Heerenveen gereed

Collegeakkoord 2010 2014 voor Heerenveen gereed

Het collegeakkoord voor de komende raadsperiode is gereed. Het akkoord heeft als titel Sociaal en Ondernemend en doelt op het blijven investeren in sociaal beleid en Heerenveen als ondernemende gemeente. Voor deze twee onderdelen zijn de kaders helder. Vasthouden wat goed is, voorsprong en ambities behouden en dat alles binnen een beperkte financiele ruimte. Het nieuwe college moet 8 miljoen euro bezuinigen om dit akkoord uit te voeren.

Een groot deel van de bezuiniging wordt gevonden in het afslanken van de ambtelijke organisatie, het schrappen of versoberen van taakvelden, vermindering van onderhoud in de openbare ruimte en minder subsidies.

Het collegeprogramma zet in op behoud van het sociale beleid en goede basisvoorzieningen. Er wordt extra geld uitgetrokken voor armoedebeleid en versterking van de reserves. Verder wordt ingezet op verbeteren van de dienstverlening en het zo veel mogelijk uitvoeren van lopende projecten. Het college ziet af van het landelijk wonen bij Tjalleberd.

Met een open bestuurstijl treedt het college de samenleving tegemoet, ook om impopulaire beslissingen uit te leggen. Over belangrijke ontwikkelingen wil het college met de samenleving discussiëren. Bij voorbeeld over de toekomst van Thialf of Heerenveen Centrum Breed, maar ook over de leefbaarheid in de wijken en dorpen.

Het college wordt gevormd door burgemeester De Jonge en de wethouders Buwalda en Van der Laan (PvdA), Siebenga (VVD) en Hartsuiker (GBH). De wethouders worden op 26 april '10 door hun fractie voorgedragen voor benoeming. In diezelfde vergadering wordt het collegeakkoord in de raad behandeld.


* Collegeprogramma 2010-2014

* Portefeuilleverdeling 2010-2014